La primera ministra britànica, Theresa May, ha dit aquest dimecres al seu grup parlamentari que dimitirà abans que comenci la segona fase de negociacions amb la Unió Europea (UE) a canvi que recolzin el seu acord pel Brexit, segons ha confirmat el govern britànic.

La líder conservadora ha promès "que no obstaculitzarà el camí" perquè el seu partit elegeixi un nou líder abans que s'iniciï amb Brussel·les la negociació de la futura relació comercial bilateral, segons els extractes del seu discurs difosos per Downing Street.

D'acord amb el comunicat governamental, May ha reconegut que els seus diputats desitgen "un nou enfocament, un nou lideratge en la segona fase de les negociacions del Brexit", i ella "no obstaculitzarà el camí" per a això. "Estic disposada a deixar aquesta feina abans del que pretenia a fi de fer el que és millor per al país i per al nostre partit", ha declarat davant dels seus col·legues.

A canvi, ha demanat als seus parlamentaris, fins ara profundament dividits sobre el procés de sortida de la UE -fins al punt de boicotejar els seus plans-, que recolzin l'acord que va negociar el novembre passat amb els Estats membres de la la UE, que va ser rebutjat en dues ocasions prèvies, el 15 de gener i el 12 de març. "Demano a tothom en aquesta sala que recolzi l'acord perquè puguem completar el nostre deure històric, complir la decisió del poble britànic i deixar la Unió Europea de forma suau i ordenada", ha afirmat a la trobada.

Prèviament, en sortir de la reunió del grup en una sala adjunta del Parlament, el diputat conservador James Cartlidge ha avançat als mitjans que la mandatària havia assegurat "que no romandrà al seu càrrec per a la següent fase de la negociació".

Amb aquesta oferta de dimissió, destinada a apaivagar el sector més euroescèptic del seu partit, May confia que el seu tractat pugui ser finalment aprovat potser aquesta mateixa setmana. El ministre per al Brexit, Stephen Barclay, ha reservat una sessió parlamentària per a divendres, quan normalment no hi ha activitat, el que suggereix que el govern britànic podria presentar per tercera vegada el seu pacte.

Es desconeix si l'oferta de May de deixar el seu lloc|parada perquè potencialment pogués passar en mans d'un "tory" més euroescèptic aconseguirà persuadir els deu diputats de l'ultraconservador Partit Democràtic Unionista (DUP) d'Irlanda del Nord, socis parlamentaris del Govern en minoria.

El Regne Unit ha obtingut una pròrroga de la data de sortida, prevista inicialment per al 29 de març, fins al 22 de maig si aconsegueix ratificar un acord o, altrament, el país deixarà el bloc el 12 d'abril sense pacte, tret que ofereixi una via alternativa.