Theresa May seguirà sent primera ministra del Regne Unit després que hagi tancat un acord de govern amb el Partit Unionista Democràtic (DUP) d'Irlanda del Nord. May ha tancat aquest pacte amb l'objectiu de permetre que els conservadors governin en minoria amb un suport extern.

May s'ha reunit aquest matí amb la líder del DUP, Arlene Foster, per tancar els detalls d'un pacte que permetrà als tories comptar amb els deu diputats d'aquesta formació per treure endavant la iniciativa. La intenció de la primera ministra britànica era tancar l'acord abans d'aquest dijous, quan Westminster votarà el projecte de govern de May pels pròxims dos anys.

A canvi de 1.000 milions

Els tories s'han aliat amb els unionistes del DUP, el partit més votat a Irlanda del Nord en les eleccions de juny. El preu a canvi del suport han estat 1.000 milions de lliures extres per invertir en el territori. Aquests diners s'invertiran, segons han informat els unionistes, en hospitals, col·legis i infraestructures de la regió.

D'altra banda, a part de millorar les condicions dels serveis socials, el DUP farà servir aquestes partides per establir baixos impostos per a les empreses.

El DUP, ultraconservador

Entre les múltiples opcions que tenia, a falta de deu diputats per assolir la majoria absoluta, May ha decidit pactar amb un partit ultraconservador i ultracatòlic. El DUP és un partit contrari als drets del col·lectiu LGBTI i també s'oposa a l'avortament. "Peter no es casarà amb Paul a Irlanda del Nord", va dir recentment la líder del partit, Arlene Foster.

Per fer-se una idea del radicalisme del partit n'hi ha prou amb esmentar que la formació encara advoca per les tesis creacionistes o, dit d'una altra manera, sostenen que Charles Darwin estava equivocat i que l'evolucionisme és una fal·làcia. El DUP no només nega l'evolució de l'ésser humà sinó també evidències científiques com el canvi climàtic.

May pateix la minoria

May i els conservadors britànics hauran d'adaptar-se i aprendre a governar sense la majoria absoluta que ostentaven fins al juny. Els tories van guanyar les eleccions del passat 8 de juny perdent la majoria absoluta aconseguida per David Cameron en 2015. El dur daltabaix sofert deixar els conservadors amb 318 diputats, davant els 331 aconseguits fa dos anys.

Els dubtes sobre la seguretat del Regne Unit després dels últims atemptats a Londres i Manchester, sumat a l'impuls dels laboristes en unes eleccions molt polaritzades, van provocar aquest mal resultat. Una mala estratègia que ha deixat a May en minoria i en mans d'un partit ultraconservador.