El viceministre principal d'Irlanda del Nord i membre del Sinn Féin, Martin McGuinness, ha anunciat aquest dilluns la seva renúncia del govern nord-irlandès pel seu desacord amb la ministra principal, Arlene Foster, respecte a un controvertit programa energètic.

El Sinn Féin, que forma part del Govern amb el Partit Democràtic Unionista (DUP) de Foster, havia demanat a la ministra principal que s'apartés del càrrec durant la investigació sobre el citat programa, que la formació republicana denuncia que ha costat als contribuents centenars de milions de lliures.

"La ministra principal s'ha negat a apartar-se. Per tant, amb profund pesar i reticència presento la meva dimissió com a viceministre principal", ha anunciat McGuinness en un comunicat, en què ha defensat la necessitat d'"unes eleccions que permetin als ciutadans fer el seu propi judici".

“Profunda arrogància”

Segons la seva opinió, la negativa de Foster a apartar-se temporalment del càrrec és un "indicatiu d'una profunda arrogància arrelada que està infligint un enorme dany a l'Executiu, l'Assemblea i a tota la població".

McGuinness ha subratllat que en els últims deu anys ha treballat "amb els líders del DUP i ha allargat la mà als unionistes sobre la base de la igualtat, el respecte i la reconciliació", però "en aquest temps les accions del Govern britànic i el DUP han minat les institucions i erosionat la confiança dels ciutadans".

"El Sinn Féin no tolerarà l'arrogància d'Arlene Foster i el DUP", ha advertit McGuinness, segons informa el Belfast Telegraph. El líder nord-irlandès, que va ser cap militar de l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), ha defensat que el seu partit vol "igualtat i respecte per a tots". "No hi haurà un retorn a l'statu quo", ha advertit.

La ministra principal ja havia deixat clar que estava disposada a anar a eleccions anticipades abans que cedir a les demandes del Sinn Féin. En una entrevista a un diari local prèvia a l'anunci de McGuinness, havia recalcat que si el partit republicà creia que amb les seves amenaces ella faria marxa enrere, s'equivocava. "No dimitiré i si hi ha eleccions, hi ha eleccions", ha sostingut, i ha subratllat que pren les seves "directrius de l'electorat i certament no del Sinn Féin".

La polèmica es refereix al programa Incentiu per a la Calefacció Renovable (RHI), que s'estima que ha tingut un sobrecost de 490 milions de lliures (565 milions d'euros). La ministra principal ha accedit que hi hagi una investigació sobre aquest i que es creï un mecanisme per intentar recuperar el sobrecost, però s'ha negat a deixar el càrrec mentre es coneix el resultat de la investigació.