Aquest dilluns, la mestra i membre de l'associació Una finestra al món, Núria Bota, ha estat expulsada per les autoritats marroquines del territori del Sàhara Occidental, on havia entrat per la frontera mauritana, i traslladada en un cotxe amb vigilància policial fins a la ciutat marroquina d'Agadir. Bota havia arribat al Sàhara Occidental el passat dilluns 13, on estava de viatge amb un amic. 

"Em va sorgir l'oportunitat de fer un viatge per Mauritània i després travessar la frontera al Sàhara Occidental. Fa onze anys que treballo amb el poble sahrauí i em feia molta il·lusió perquè mai havia trepitjat la terra del Sàhara Occidental. Però no anava amb un objectiu professional ni periodístic", ha explicat a Efe des de les Illes Canàries. "Quan estàvem a Dakhla vam veure el primer dia que estàvem sent vigilats per cinc homes, que després van ser set o vuit. Ens seguien els passos les 24 hores, dormien fora del nostre hotel", exposa Bota. 

Des de Dakhla es va dirigir a Aaiun, capital sahrauí, però un control policial la va aturar i la va fer baixar del cotxe. "Ens van ficar en un quartet deu policies de secreta, que no parlaven castellà, anglès o francès, de manera que no ens van donar gaires explicacions, només que ens expulsaven i ens portaven a Agadir", exposa Bota. Des d'allà ha volat a les Canàries.  L'entitat de què forma part Bota ha denunciat els fets i "la impunitat amb la qual el Marroc actua constantment contra activistes i defensores de drets humans". 

El PSOE, sol en la seva posició sobre el Sàhara Occidental

La setmana passada, el PSOE es va tornar a quedar sol davant duna votació sobre el Sàhara Occidental. En aquesta ocasió va ser per una proposició de llei d'Unidas Podemos que va ser recolzada pel PP i per aliats del govern espanyol i que va superar el primer examen malgrat el vot en contra dels socialistes. En concret, es tracta d'una proposició de llei per concedir la nacionalitat espanyola, sota la modalitat de carta de naturalesa, als sahrauís nascuts fins que aquest territori va estar sota sobirania espanyola el 1976.

Els socialistes es van desmarcar al·legant qüestions de caràcter jurídic i tècnic: "Compartim la meta, que és acabar amb el greuge" del que són objecte els sahrauís respecte a "altres comunitats històriques", "però no compartim el disseny", el portaveu socialista, Sergio Gutiérrez.