El Marroc desmenteix que hi hagi hagut víctimes durant els xocs amb el Front Polisario després de la intervenció de divendres de l'exèrcit marroquí a Guerguerat, a l'extrem sud del Sàhara Occidental, per desallotjar manifestants sahrauís.

Segons han indicat a Efe fonts oficials, no hi ha hagut víctimes al llarg del mur de seguretat —aixecat en els anys vuitanta pel Marroc de nord a sud del Sàhara— durant els dos dies transcorreguts després del desallotjament, desmentint les informacions del Polisario, que divendres va trencar l'alto el foc amb el Marroc.

Frontera Guerguerat Marruecos i Sàhara occidental/ EFEFrontera a Guerguerat entre el Marroc i el Sàhara Occidental / EFE

Atac sahrauí

Dissabte a la nit, el Front Polisario va informar que havia bombardejat per segon dia consecutiu posicions de l'Exèrcit marroquí al mur de separació al desert en resposta a l'atac llançat divendres pel Marroc en el pas fronterer de Guerguerat, que uneix Mauritània amb els territoris ocupats de l'antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental.

Segons un comunicat, unitats de l'Exèrcit Popular d'Alliberament Sahrauí (ELPS) "van atacar bases, punts de suport i d'abastament de l'enemic, i van colpejar durament l'exèrcit marroquí", que va patir "baixes mortals". Segons detalla, l'ELPS va bombardejar la base 13 de l'escamot 67 ubicat al sector del Bagari. A més, "els sectors de Mahbes i Guerguerat van ser també castigats pel foc de l'exèrcit sahrauí. Com a conseqüència, l'enemic ha patit baixes mortals entre les seves files", va agregar, sense oferir més detalls.

Ara bé, des de Rabat han desmentit aquesta informació reduint els enfrontaments a "algunes fustigacions".

En aquest context, l'agència marroquina de notícies MAP ha llançat una campanya en la qual qualifica de falses les imatges publicades per mitjans sahrauís com presumptes fotos i vídeos de xocs entre el Polisario i el Marroc, i les atribueix a altres conflictes en altres parts del món.

Per la seva part, Algèria va condemnar divendres l'atac en el pas fronterer de Guerguerat, cosa que ha esperonat la confiança dels independentistes sahrauís en la via de la fustigació armada, que va prosseguir dissabte amb més atacs contra posicions militars al mur de separació construït pel Marroc al desert.

Escalada de tensió

La tensió entre Rabat i el Polisario s'ha disparat des que el 21 d'octubre un grup d'activistes sahrauís van bloquejar el pas fronterer de Guerguerat, una zona considerada matalàs, que en els últims anys el Marroc havia ajudat a convertir en un actiu canal comercial amb Mauritània.

Per això, divendres, unitats militars marroquines van traspassar la línia divisòria per trencar el bloqueig i aixecar un passadís de seguretat, acció que va desencadenar un intercanvi de trets entre l'exèrcit marroquí i les forces del Polisario apostades a la zona.

Hores després, unitats sahrauís van bombardejar quatre bases militars i dos punts de control del Marroc situades al llarg del mur de seguretat construït al desert, el més llarg del món, amb més de 2.500 quilòmetres de longitud. Encara que el Polisario assegura que es van produir "víctimes enemigues", aquesta informació tampoc no ha pogut ser corroborada per fonts independents.

Davant d'aquest context bèl·lic, el secretari general del Front Polisario, Brahim Ghali, va responsabilitzar aquest dissabte el Marroc de totes les conseqüències que es desprenguin del seu atac a Guerguerat, va considerar trencat l'acord d'alto el foc firmat amb el Marroc el 1991 i va decretar l'estat de guerra a tot el territori.