El conflicte entre Israel i Palestina s'ha intensificat els darrers dies després que dissabte passat Hamàs iniciés diversos atacs des de la Franja de Gaza contra la població israeliana. Una intensitat del conflicte que no es veia des de feia dècades i que ha deixat més de 1.100 morts a tots dos bàndols. I és que des d'Israel, després dels atacs del 7 d'octubre, que van agafar el país per sorpresa, es va decretar l'estat de guerra i es va iniciar una contraofensiva. Es fa complicat saber amb precisió l'abast dels atacs israelians i palestins, ja que a hores d'ara s'han estès per tot el territori. A partir de les actualitzacions de l'exèrcit israelià, ElNacional.cat ha elaborat un mapa amb les principals poblacions afectades. 

🔴 Guerra d'Israel a Gaza, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Palestina
 

Mapa de l'actual conflicte a Israel

El so de les sirenes va inundar les poblacions del centre i el sud d'Israel la matinada del 7 d'octubre. Segons informava l'exèrcit israelià, l'organització Hamàs —declarada com a terrorista per Israel— va llançar una sèrie de coets des de Gaza cap a Israel de forma inesperada. Poc després, es declarava l'estat de guerra. Les poblacions i les zones més afectades han estat, sobretot, les de prop de la Franja de Gaza, zona palestina al sud d'Israel. Dins de la Franja, la ciutat de Gaza també ha sigut atacada per Israel, i ha deixat gairebé 500 víctimes mortals en territori palestí. Els atacs s'han estès i han arribat a altres punts del país, com a barris de Tel-Aviv i Jerusalem.

En aquest mapa d'ElNacional.cat, elaborat a partir de les actualitzacions de l'exèrcit d'Israel, s'han geolocalitzat els punts on hi ha hagut atacs i contraatacs, així com les poblacions que Israel ha ordenat evacuar:

Zones evacuades i poblacions amb ostatges

L'endemà dels atacs, l'estat d'Israel va ordenar evacuar prop de 25 poblacions pròximes a la Franja de Gaza. En la majoria dels casos, es tracta d'assentaments jueus en un territori històricament disputat amb els palestins, molt pròxim a la zona de Gaza. Ara per ara, assentaments jueus com Alumim, Be'eri, Nirim o Kfar Aza es troben sota el control parcial de milicians palestins, que tenen com a ostatges ciutadans que encara no han pogut ser evacuats.

Segons el portaveu de les forces armades d'Israel, Richard Hecht, no preveien una resistència tan persistent en resposta a l'ofensiva israeliana. "Estem trigant més del que teníem previst a restaurar una situació de defensa i seguretat", confessava.