Els contraris a la reforma de les pensions que va ser aprovada per decret pel govern del president francès, Emmanuel Macron fa prop d'un mes, mantenen l'ofensiva. Mentre el país es troba a l'espera del dictamen del Consell Constitucional, que s'ha de pronunciar sobre la constitucionalitat de la norma, 380.000 manifestants, segons el Ministeri de l'Interior de França, i un milió i mig, segons CGT, han participat en centenars de protestes arreu del país per expressar la ferma oposició a aquesta reforma, que eleva l'edat de jubilació dels 62 als 64 anys. El ball de números entre autoritats i sindicats s'ha replicat en el recompte a les diverses ciutats del país, però sigui com sigui, les xifres de rècord queden lluny i es constata que s'ha produït una disminució en l'afluència a les protestes, principalment atribuïda al cansament. 

Incidents en la dotzena jornada de protestes

A París, la Prefectura de la Policia ha comptabilitzat 42.000 persones en les marxes, mentre que CGT ha xifrat en 400.000 els manifestants. S'han produït alguns incidents que han deixat 44 persones detingudes i 10 gendarmes ferits, un d'ells de "relativa gravetat". A l'inici de la manifestació un grup de sindicalistes ha envaït una botiga de luxe LVMH, però no s'han produït incidents. Més tard, cap al final de la marxa, hi ha hagut moments de tensió a la plaça de la Bastilla, quan alguns manifestants han llançat projectils com llambordes o pedres a la policia, i aquesta ha fet càrregues i ha llançat gasos lacrimògens per dispersar-los. 

A Nantes s'han mobilitzat 10.000 persones, segons les autoritats, i 25.000, segons els sindicats. S'han produït enfrontaments violents amb la policia, ja que els manifestants han llançat focs artificials i han cremat mobiliari urbà. A Rennes (6.500 segons la policia, 15.000 segons sindicats) i a Lió (9.900 enfront de 22.000) també es van produir incidents, i en aquesta última un fotògraf va resultar ferit durant una càrrega policial, segons ha informat Le Monde. 

Protestes reforma pensions paris emmanuel macron
Una pintada en una paret de París recorda al president Emmanuel Macron que "tot es paga". Foto: EFE

Pel que fa a les vagues, l'escenari de paralització que es va viure els dies immediatament posteriors a l'aprovació de la llei també queda lluny. Encara es mantenen aturades al transport ferroviari i, en un grau més baix, l'aeri. Això no obstant, aquesta nit es reprèn una de les vagues més sonades, la del servei de recollida d'escombraries. 

A l'espera del Consell Constitucional

La manifestació d'aquest dijous s'ha produït la vigília abans de conèixer-se la decisió del Consell Constitucional, presidit per l'exprimer ministre socialista Laurent Fabius, que anunciarà al final de la tarda si valida el projecte de reforma de les pensions, o si el censura parcial o totalment. Aquest organisme també haurà de prendre una segona decisió, si admet la iniciativa presentada per l'esquerra d'impulsar un referèndum d'iniciativa compartida (RIP) perquè la població emeti la seva opinió sobre la controvertida norma. Si el Consell Constitucional dona llum verda a aquest referèndum, s'obriria la porta a una nova batalla de nou mesos que implicaria aconseguir el suport del 10 % del cos electoral —uns 4,87 milions de signatures— perquè aquesta consulta se celebrés.

Thierry, un informàtic de 60 anys afiliat al sindicat majoritari a França, el CFDT, ha explicat a Efe que té els ulls posats en els coneguts a França com a sages (savis), els nou membres del Consell Constitucional. "El carrer segueix dempeus, que tothom sàpiga que ens oposem rotundament a aquesta reforma, i 'els savis' no poden tancar els ulls davant aquesta mobilització", ha afirmat. En cas que l'organisme validi la constitucionalitat de la llei, Thierry, com molts dels altres milers de francesos que fa setmanes que surten als carrers, té esperances en el RIP. "Pertoca a la població francesa decidir si volem o no aquesta reforma i estic segur que la població s'hi oposa, som més del 70 % de la població i del 90 % dels treballadors actius", va sostenir Thierry, que es veurà parcialment afectat per la reforma, ja que haurà de treballar 9 mesos més si entra en vigor.

Protestes frança pensions 13 abril
"Les pensions són una línia vermella", recorda una pancarta en la manifestació a París. Foto: EFE