Dissabte complicat a França. El país viu una jornada de protesta contra la pujada dels impostos sobre els carburants. El moviment, que s'ha batejat amb el nom d'"armilles grogues", ha fet talls de carreteres arreu del país. Hi participen més de 240.000 persones en més de 2.000 punts diferents del país, segons Le Monde. Les manifestacions es fan seguint l'estil dels CDR de tallar comunicacions, tot i que a França això no ha provocat cap polèmica especial. 

La protesta, però, ha començat aquest matí amb la mort d'una manifestant. Una conductora, que portava la filla al metge, s'hauria topat amb un cordó de manifestants i hauria patit un atac d'angoixa quan els que bloquejaven el pas han començat a picar al seu vehicle; finalment, hauria envestit la manifestant, tal com recull Euronews. La dona ha estat detinguda per la policia.

El ministre de l'Interior, Christophe Castaner, ha afirmat que les manifestacions han deixat, de moment, un balanç de 227 ferits, tres dels quals greus, i 24 detinguts. 

Per què protesten?

El govern francès va decretar un augment dels impostos als carburants de 7,6 cèntims per litre per al dièsel i de 3,9 cèntims per a la gasolina.A partir de gener s'aplicaran a més a més taxes suplementàries de 6 i 3 cèntims, respectivament.

Tot i haver anunciat que s'aplicarà un pla d'ajudes d'uns 500 milions d'euros per renovar el parc mòbil francès, les protestes no s'han aturat. 

Molts dels manifestants viuen en zones urbanes allunyades de les grans aglomeracions franceses i afirmen que el cotxe és l'únic mitjà de transport que tenen. 

En les protestes, han demanat la dimissió del president francès, Emmanuel Macron, al qual acusen de preocupar-se només de l'elit i d'abandonar les classes mitjanes "a la seva sort". 

parís armilles grogues efe

Efe

Principals vies afectades

Algunes de les principals vies afectades són al nord del país: la nacional 1338 entre el pont Flaubert a Rouen, la nacional 814 de Caen, la nacional 136 a Rennes, l'autopista 77 a Bonny/Loire, la nacional 165 a Vannes, l'autopista 84 a Guilberville i l'autopista 11 a Angers.

També han estat bloquejades algunes gasolineres i l'accés als peatges en algunes autopistes. La policia ha hagut d'intervenir llançant gasos lacrimògens en una concentració a l'Alta Savoia.

La majoria de les protestes no havien estat comunicades a les autoritats, la qual cosa n'ha dificultat el control policial.

peatges armilles grogues efe

Efe

Talls de carretera amb sardanes

Les mobilitzacions han deixat escenes com les que ha difós el diari de Perpinyà L’Indépendant. Una de les carreteres d’accés a la capital de Catalunya Nord està tallada per un col·lectiu que aprofita l’asfalt per ballar-hi l'emblemàtica sardana La santa espina.