Una marea de banderes vermelles cobria avui la cèntrica plaça de Taksim a Istanbul, amb desenes de milers de persones condemnant el fallit cop militar del 15 de juliol però també pronunciant-se contra tota deriva nacionalista o islamista.

La marxa va ser convocada pel partit socialdemòcrata CHP, el més gran de l'oposició turca, que va demanar de portar únicament banderes turques i retrats de Mustafa Kemal Atatürk, el fundador de la República el 1923. Els congregats evitaven així evidenciar la divisió ideològica o d'oposició oberta al partit islamista en el poder, l'AKP, però els lemes corejats van deixar clares les simpaties de la multitud.

A part de "Turquia laica" se sentia el crit "Taksim a tot arreu, a tot arreu resistència", el lema de les manifestacions antigovernamentals del parc Gezi el 2013, les últimes que s'han pogut celebrar a la plaça fins avui.

Retorn a Taksim

"És la primera vegada que podem manifestar-nos a Taksim en tres anys i som molt feliços, és la democràcia, estem en contra del cop i a favor de les llibertats", assegurava el jove arquitecte Can, assidu de les protestes de Gezi.

"És un dia històric, la plaça és més atapeïda que mai, potser més fins i tot que en les protestes de Gezi", va dir Efe Seyit Torun, vicepresident del CHP. "Si volem fer de Turquia un país democràtic, ho haurem de fer tots junts. No volem cops, no volem dictadures. Estem contra tota mena d'autoritarisme, vingui amb uniforme o vingui com a civil", va agregar.

"No al cop" era la frase més freqüent en els senyals que enarboraven els manifestants, però també "La sobirania incondicional pertany a la nació", el lema del Parlament turc, en una velada oposició als plans presidencialistes del cap de l'Estat, Recep Tayyip Erdogan.

Sense vel

Nit rere nit des de la mateixa matinada del cop, els seguidors d'Erdogan ocupen Taksim, tal com els ha demanat el Govern per "evitar futurs cops", i el president s'adreça a ells gairebé cada nit a través de les immenses pantalles instal·lades a la plaça.

Però els manifestants d'avui tenien molt poc en comú amb els de les nits anteriors, que majoritàriament eren homes joves i famílies, amb les dones utilitzant majoritàriament el vel islamista habitual en l'AKP, o fins i tot el 'nicab' saudita. Entre els manifestants avui hi havia igual nombre d'homes que de dones, gairebé cap d'elles velada.