Amb globus i banderes de la UE, desenes de milers de persones s'han manifestat avui a Londres en contra del Brèxit i per demanar que el Govern no invoqui el decisiu article 50 que iniciarà el procés de ruptura del Regne Unit amb Brussel·les.

Sota el títol "Marxa per Europa", unes 40.000 persones, segons els mitjans locals, han iniciat la marxa des de Park Lane, al centre de la ciutat, fins a la plaça del Parlament, on han cantat i demanat a crits mantenir els llaços amb Europa.

L'esdeveniment s'ha celebrat nou dies després de l'històric referèndum sobre la Unió Europea, en el qual els britànics van votar amb gairebé el 52 per cent de suport a favor de sortir del bloc comunitari, però el resultat del qual ha provocat una crisi política al Regne Unit, amb repercussions per a l'economia del país.

"Europa, sempre t'estimarem", "Estem en una unió europea, el meu xicot és alemany" o "UE, t'estimem" són alguns dels grans cartells desplegats pels manifestants, juntament amb banderes britàniques i la blava amb estrelles de la UE. També es podien llegir pancartes com a "Bremain" o "La ciència necessita la UE".

En arribar a la residència oficial de Downing Street, molt pròxima al Parlament, els manifestants s'han aturat i han cantat "En nom meu no" per ressaltar que no havien votat pel Brexit.

L'esdeveniment, que ha transcorregut de manera pacífica, va ser idea del còmic Mark Thomas i ràpidament va comptar amb el suport de milers de ciutadans a través de les xarxes socials.

La manifestació aquesta tarda en el centre de Londres / EFE

Segons Thomas, l'èxit d'aquesta manifestació posa de manifest l'"enuig, la frustració i la necessitat de fer alguna cosa" després del Brèxit, per considerar que la campanya europea va estar basada en moltes mentides, sobretot d'índole econòmica.

"Hauríem d'acceptar el resultat del referèndum -ha dit- si hagués estat debatut de manera justa. Però va estar atapeït de falta d'informació i la gent necessita fer alguna cosa davant d'aquesta frustració".

El cantant Bob Geldof ha demanat avui als que van donar suport a la permanència que parlin amb els veïns i els companys de feina per evitar que s'activi l'article 50 del Tractat de Lisboa. "Tenim dos anys en què necessitem trobar l'energia, la fortalesa" per "evitar que aquest país quedi destruït", ha dit.

Per la seva part, el lord laborista Michael Cashman ha dit: "n'hi ha prou de mentides, prou d'odi, hem de respectar els valors de la democràcia i la integració, centrals de la UE".

La veu dels assistents

Un pare de 59 anys, Bill Baker, i la seva filla Jess, de 22, residents del barri londinenc d'Islington: "No volíem sortir (de la UE) però volem, no obstant això, que el Regne Unit estigui orientat cap a Europa".

Una altra assistent a la marxa, Phillipa Griffin, de 40 anys i que portava una bandera francesa, ha admès sentir-se "commocionada" pel resultat de la consulta i per les "mentides" que van envoltar a la campanya, que considera han portat a la divisió del Regne Unit.

En un altre punt de la marxa, l'enginyer William Dramard, de 36 anys, ha dit que va deixar França per estudiar a Manchester, al nord d'Anglaterra, fa 16 anys i ha explicat que està casat amb una finlandesa, que va conèixer al Regne Unit. "Tinc aquesta família gràcies a la UE. Una de les raons per les quals la meva dona i jo vam venir aquí va ser per la llibertat de moviment. Aquesta és ara la nostra llar", ha agregat Dramard.