Els líders europeus Emmanuel Macron, Olaf Scholz i Mario Draghi han arribat aquest dijous a Kíiv en tren per reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, amb qui han parlat de la guerra i les aspiracions ucraïneses per entrar a la Unió Europea. Posteriorment, també han vist l'horror dels 113 dies de guerra a la castigada Irpín. Poc després de l'arribada a Kíiv dels líders europeus ha sonat a la capital ucraïnesa l'alerta antiaèria, segons han informat diversos mitjans. El corresponsal a la capital ucraïnesa de la cadena alemanya NTV ha destacat que és habitual a Kíiv sentir l'alarma antiaèria –dues o tres vegades al dia– però que ara feia 48 hores que no s'activava. Després d'aquesta benvinguda, però, han seguit amb l'itinerari previst.

Visita a Iripin

Els tres líders europeus i també el president de Romania, Klaus Iohannis, han visitat la ciutat ucraïnesa d'Irpín, on igual que a la veïna Butxa es van descobrir gairebé 300 civils morts després de la retirada de les tropes russes a finals de març. El president francès, Emmanuel Macron, el canceller alemany, Olaf Scholz, el president del consell italià, Mario Dragh i  Iohannis, han passejat, enmig d'un fort dispositiu de seguretat per alguns carrers on es podien veure la pràctica totalitat dels edificis danyats per la batalla que va tenir lloc allà al març. "Teniu el món de la vostra part", ha exposat Draghi a les autoritats locals.

Macron parla de crims de guerra

Macron ha parlat aquest dijous de "crims de guerra" després de comprovar la destrucció a la ciutat d'Irpín, al nord de Kíiv, on va tenir lloc una batalla al començament de la guerra d'Ucraïna, fins que les tropes russes van ser expulsades de la regió. Macron, en declaracions a diversos mitjans francesos, ha dit haver vist "les traces, els estigmes de la barbàrie" a Irpín, "un lloc que ha estat destruït". Ha recordat que l'exèrcit rus en aquesta guerra ha ocupat també "altres ciutats on es van perpetrar massacres. Hem vist les primeres traces del que són crims de guerra". Ha posat l'accent que el seu país ja està cooperant amb Ucraïna, amb l'enviament de gendarmes, forenses i experts "perquè es puguin jutjar els crims de guerra".

Un missatge de suport a Ucraïna

Els mandataris han traslladat a Kíiv al president ucraïnès un missatge de suport d'Europa en el seu actual enfrontament amb Rússia. Tots tres han viatjat junts amb tren a Kíiv, on se'ls ha unit el president romanès, Klaus Iohannis, en una mostra del suport de la Unió Europea a Ucraïna, envaïda el 24 de febrer passat per tropes russes. Aquest viatge "és un missatge d'unitat europea als ucraïnesos i les ucraïneses, de suport per parlar alhora del present i del futur, perquè sabem que les pròximes setmanes seran molt difícils", ha resumit Macron en unes breus paraules des de la mateixa andana. El canceller alemany, Olaf Scholz, l'ha secundat en afirmar que l'objectiu del seu viatge a Kíiv és garantir la solidaritat i la continuïtat del suport a Ucraïna davant la invasió russa.

Zelenski agraeix el suport

Zelenski ha agraït la visita a Kíiv dels líders europeus i també la seva solidaritat. "Un dia ocupat. Reunions importants. Un plaer reunir-me amb el president de França, Emmanuel Macron, el canceller d'Alemanya, Olaf Scholz, el primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi, i el president de Romania, Klaus Iohannis, a Kíiv", ha escrit Zelenski al seu compte de Telegram. El missatge va acompanyat d'imatges de la reunió entre els quatre líders europeus i el president ucraïnès. "Agraïm la seva solidaritat amb el nostre país i el nostre poble", ha afirmat.

Què diu Rússia?

El Kremlin ha confiat aquest dijous que la visita dels líders europeus ajudin al fet que Zelenski vegi "l'estat real" de les coses. "Esperem que (els líders europeus) utilitzin els seus contactes per fer que Zelenski vegi l'estat real de les coses", ha dit el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov. Ha afegit que Moscou també espera que la visita "no es concentri només a l'ajuda a Ucraïna a través de futurs subministraments d'armament". "Això és absolutament inútil, perllongarà el patiment de la gent i només causarà nous danys al país", ha assegurat Peskov.

 

Imatge principal: el president ucraïnès Volodímir Zelenski (a la dreta) dona la benvinguda al canceller alemany Olaf Scholz (a l'esquerra) i al president francès Emmanuel Macron (a la dreta) / Efe