El president de FrançaEmmanuel  Macron, ha anunciat aquest dilluns que apujarà en 100 euros el salari mínim i que baixarà els impostos a pensionistes i treballadors. Ho ha fet a través d'un discurs per televisió dirigit al país després que el moviment del 'armilles grogues', un moviment sense líders ni organitzadors, hagi protagonitzat intensos aldarulls arreu de França en les últimes quatre setmanes protestant contra l'increment del preu dels carburant primer, i reivindicant la pujada del salari mínim després.

Macron ha reconegut que les seves paraules "han ferit a alguns" en el passat i que ha considerat que el descontentament dels manifestants era justificat, interpretació que ajuda a entendre la posada en marxa d'un "estat d'emergència econòmic i social" per fer front a aquest malestar d'una part de la població.

Mesures socials per frenar les protestes

El president francès ha indicat que l'augment del salari mínim (que en l'actualitat és de 1.498 euros bruts) entrarà en vigor el 2019 "sense que li costi res a l'empresari" i ha afegit que les hores extraordinàries estaran lliures d'impostos a partir de l'any vinent. Sobre aquesta qüestió en concret, ha apel·lat a l'ajuda dels empresaris per fer front a un "moment històric" pel país, segons ha afirmat.

Pel que fa als jubilats, ha recalcat que els que guanyin més de 2.000 euros mensuals veuran anul·lada la pujada de la Contribució Social Generalitzada (CSG), un impost proporcional sobre els ingressos professionals que finança la Seguretat Social.

Per contra, Macron no reinstaurarà l'impost sobre la fortuna (ISF), que el pagaven aquells amb un patrimoni net superior a 1,3 milions d'euros i que va ser substituït per un impost sobre la fortuna immobiliària (IFI).

"Volem una França on una persona pugui viure dignament de la seva feina. Demano al Govern i al Parlament que facin el necessari", ha conclòs el president francès sobre el conjunt de les mesures previstes, que han estat acompanyades d'una condemna als actes de violència durant les protestes dels 'armilles grogues'. 

Aquestes mesures de Macron són un intent de satisfer les demandes dels 'armilles grogues', després que el detonant de la pujada del preu del carburant acabés desenvocant en una onada de profund rebuig contra el president francès.