Nova jornada de protestes a França. Aquest dissabte al matí s'han pogut tornar a veure càrregues policials i el llançament de gasos lacrimògens als carrers del centre de París, en una nova protesta dels armilles grogues. També la policia francesa ha fet mig miler de detencions de forma preventiva a grups susceptibles de protagonitzar actes violents.

A més, de forma preventiva, les zones més sensibles de París perquè són els punts de concentració dels armilles grogues, com el barri dels Camps Elisis i les places de la República i de la Bastilla, han estat tallades al trànsit des de primera hora del matí i els comerços estan tancats.

No han obert els grans museus, ni els grans magatzems, ni molts mercats i establiments públics, ni tampoc edificis emblemàtics com la Torre Eiffel o la catedral de Nôtre Dame i el Panteó. A més, molts teatres han suspès els espectacles per por de grans disturbis.

En una compareixença, el primer ministre francès, Édouard Philippe, ha explicat que ja han fet 481 detencions i que tenen 211 persones sota custòdia policial per evitar que la violència dels darrers dies es repeteixi durant les protestes dels armilles grogues previstes per a aquest dissabte.

Es tracta d'un "dispositiu excepcional per tal que el dia pugui transcórrer en les millors condicions possibles", ha detallat en declaracions als mitjans. Concretament, s'han desplegat 89.000 policies, 8.000 d'ells a Paris, per evitar que es puguin repetir actes violents com els de l'1 de desembre a la capital francesa. 

El govern francès ha anunciat aquesta setmana una moratòria de sis mesos en l'augment dels impostos dels carburants per intentar apaivagar els ànims dels manifestants, que es queixen per la pèrdua de poder adquisitiu. Pels armilles grogues, però, la mesura no és suficient i han mantingut les protestes convocades.