El president de França, Emmanuel Macron, ha justificat avui l'homenatge que serà rendit dissabte vinent al mariscal Philippe Pétain pel seu paper durant la Primera Guerra Mundial, que ha provocat una gran polèmica al país per haver dirigit durant la Segona el règim col·laboracionista amb els nazis.

Pétain (1856-1951) serà homenatjat juntament amb altres set mariscals que van conduir França a la victòria durant la Gran Guerra, entre 1914 i 1918, dins de la commemoració militar del centenari de l'armistici que té lloc diumenge vinent.

Que Pétain figuri entre els herois d'aquell conflicte ha provocat polèmica al país, ja que, ja ancià, el mariscal va firmar la rendició de França davant la invasió alemanya el 1940.

Macron no assistirà a la cerimònia, però sí enviarà al seu cap d'estat Major, i davant de la controvèrsia generada va voler justificar que es mantingui a Pétain entre els homenatjats.

El president de França, que aquests dies visita alguns dels escenaris de la Gran Guerra, va assegurar que "es pot haver estat un gran soldat el 1914" i haver pres "decisions funestes" 26 anys més tard.

Va assegurar que no vol "ocultar cap pàgina de la història" de França i fer-ho "amb la complexitat que comporta".

Règim col·laboracionista

Però la seva decisió ha aixecat fortes crítiques, ja que la figura de Pétain s'associa al col·laboracionisme amb els nazis.

"Tinc el sentiment que aquesta és la primera etapa de la rehabilitació de la seva figura i no podem acceptar-lo", va assegurar el president del Consell Representatiu d'Institucions Jueves de França (CRIF), Francis Kalifat.

En declaracions a la cadena "BFMTV", va recordar que un tribunal militar va desposseir Pétain de tot honor de guerra i de tots els graus aconseguits en la seva carrera, per la qual cosa va considerar que no té dret a cap honor.

A més, va assegurar que, en la seva qualitat de líder del règim de Vichy, va ser el primer responsable de la col·laboració francesa amb la deportació de jueus durant l'ocupació.

Crítiques també des de l'esfera política, com les de l'esquerrà Jean-Luc Mélenchon, que va considerar que "els crims i la traïció" al país comesos per Pétain, "no prescriuen" i va acusar Macron d'"utilitzar la Història com la seva joguina".

Des de l'equip de Macron es repeteix que els seus antecessors en el càrrec també van fer la distinció entre l'heroisme mostrat per Pétain durant la Primera Guerra Mundial i la seva traïció al poble en la Segunda.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat