El president de França, Emmanuel Macron, ha decidit avui anul·lar la taxa al carburant, en comptes de suspendre-la durant sis mesos, com s'havia anunciat aquest dimarts, en un nou pas per intentar apaivagar el malestar social encapçalat per les "armilles grogues" .

Portaveus de l'Elisi van confirmar aquesta decisió que suposa una concessió més de l'Executiu francès per intentar calmar les manifestacions de les "armilles grogues", mobilitzades des del passat 17 de novembre per la caiguda del seu poder adquisitiu.

Amb aquest nou anunci, el Govern francès pretén evitar tant sí com no que es repeteixin aquest dissabte les escenes de guerrilla urbana de la protesta del passat 1 de desembre a París.

A l'anul·lació de l'impost al combustible -el que va encendre la metxa del moviment-, s'uneixen dues mesures més dirigides a apaivagar la tensió social ja comunicades dimarts: la congelació de les tarifes de l'electricitat i el gas.

El nou gest de Macron a aquest moviment contestatari succeeix el mateix dia que l'Assemblea Nacional francesa ha sotmès a votació la gestió governamental, aprovada per majoria absoluta, amb 358 sufragis dels diputats de La República en Marxa (LREM) de Macron i els seus socis centristes, davant 194 vots en contra.

En el Consell de Ministres celebrat avui, Macron no ha cedit, tanmateix, a cap altra de les principals reivindicacions de les "armilles grogues", com el restabliment de l'impost sobre la fortuna (ISF).

Aquest tribut, que el pagaven aquells amb un patrimoni net imposable superior als 1,3 milions d'euros, va ser suprimit el 2018 amb l'objectiu d'augmentar l'atractiu del país per als inversors i evitar que les grans fortunes s'establissin a l'estranger.

Va ser substituït pel de la fortuna immobiliària (IFI), que taxa exclusivament el valor net del patrimoni immobiliari.