El Brasil ha celebrat aquest diumenge les eleccions per escollir el pròxim president. Els primers sondejos li atorguen la victòria a Luiz Inácio Lula da Silva, amb el 51% dels vots. Si finalment aquests resultats es compleixen, no caldria fer una segona volta, que estava datada per al pròxim 30 d'octubre. Segons les mateixes enquestes Jair Bolsonaro obtindria un 37% dels vots. Els sondejos publicats aquest dissabte ja apuntaven a una victòria històrica de Lula, enfront del seu rival, l'ultraconservador Bolsonaro. Si finalment, s'acaba confirmant aquesta majoria, Lula da Silva, del Partit dels Treballadors (TP), que ja ha estat escollit dues vegades a la presidència del Brasil, aconseguiria així per primer cop guanyar en la primera volta.

Les eleccions de 2022, s'han convertit en les més polaritzades des que el Brasil va recuperar la democràcia en 1985, s'han caracteritzat per un clima de crispació entre l'exmandatari da Silva, el gran favorit en les enquestes d'intenció de vot, i l'actual president, Jair Bolsonaro, qui busca la reelecció.

🗳️ Eleccions Brasil 2022: Lula da Silva contra Jair Bolsonaro per aconseguir la presidència del país

Retorn a la presidència de Lula 

L'exlíder sindicalista, que va fer fa pocs dies 76 anys, es va convertir en el mandatari més popular del Brasil durant el seus mandats, el 2003 i el 2010, però els escàndols de corrupció van fer caure en picat la seva popularitat i el van portar a la presó, on va estar 580 dies condemnat per corrupció, fins que finalment, el Tribunal Suprem va anul·lar les condemnes. Ara, Lula promet portar al Brasil a "els dies de glòria".

Lula da Silva ha votat aquest diumenge a Sao Bernardo do Campo, ciutat a la regió metropolitana de Sao Paulo on va iniciar la seva carrera política, i ha manifestat que el país necessita "recuperar el dret de ser feliç". "El país necessita recuperar el dret de ser feliç. Volem un país que viva en pau, amb esperança i que cregui en el futur", ha declarat Lula als periodistes després de votar en una escola pública d'aquesta localitat, a la qual ha arribat només tretze minuts després que obrissin els col·legis electorals al país. Lula ha afirmat que són les eleccions "més importants" per a ell, qui va governar durant dos mandats, entre 2003 i 2010, després d'haver perdut les eleccions en 1989, 1994 i 1998."En 2018 no vaig poder votar perquè estava pres, víctima d'una mentida, i quatre anys després estic votant amb reconeixement de la meva total llibertat i la possibilitat de tornar a ser president d'aquest país i que torni a la normalitat", ha indicat Lula. 

Bolsonaro confiat en la victòria

L'actual president del Brasil, Jair Bolsonaro, també ha votat aquest diumenge en les eleccions presidencials i legislatives del país i ha assegurat que guanyarà els comicis en la primera volta. Bolsonaro ha anat a votar a un col·legi electoral en la Vila Militar de Rio de Janeiro, vestit amb una samarreta esportiva groga amb el coll verd i la bandera nacional estampada en el pit, i aparentment, portava una armilla antibales sota. "Estem tranquils (...) en primera volta, es decideixen avui les eleccions", ha dit Bolsonaro en unes declaracions breus davant dels periodistes en sortir del col·legi electoral. 

🗣️ Jair Bolsonaro, de militar a president: així busca guanyar les eleccions del Brasil 2022

156,4 milions de votants

En aquesta jornada d'eleccions, que ha començat a les 8:00 hora local (13:00, hora peninsular) i ha tancat a les 17.00 (22:00, hora peninsular), estan convocats uns 156,4 milions de votants per a elegir al president, als 27 governadors, als 513 diputats, a un terç del Senat i renovar als representants en les assemblees legislatives regionals. Una vegada que tanquin els col·legis electorals en tot el país, que primera vegada es realitzarà en un horari unificat, el Tribunal Superior Electoral (TSE) començarà a difondre els primers butlletins amb resultats oficials. Les votacions poden continuar més enllà de l'hora del tancament en aquells centres de votació on hi hagi files d'electors al final de la jornada de votació.