Tercera nit de protestes a Bielorússia. Malgrat la violència policial, que això no afluixa, les protestes haurien estat menors aquesta nit passada. El president del país, Aleksandr Lukaixenko, hauria introduït un toc de queda de facto al centre de les ciutats principals. Això no hauria impedit, però, que s'hagin vist escenes violentes per part de les forces i cossos de seguretat. El que passa en d'altres regions del país continua sent difícil de saber per la falta d'internet.  

Segons alguns analistes, l'onada de protestes "deixaria clar que Lukaixenko ha perdut suport popular i que es manté encara en el poder per les forces de seguretat. Aquesta situació no pot durar gaire més. Hauria de posar desenes de milers de persones a la presó o fer un toc de queda permanent, ambdues opcions poc realistes", explica l'investigador Tadeusz Giczan a través d'un fil de Twitter. 

Unes presons que, per altra banda, començarien a estar força plenes. Fins ara podria haver-hi detingudes fins a 5.000 persones. 

En diverses imatges d'aquesta nit passada es pot veure agents intimidant i disparant projectils contra persones que es troben dins els seus cotxes, periodistes ferits i corredisses i cops sense sentit.

Tot i la falta de connexió a internet, es comencen a veure algunes imatges del que passa a les regions. Segons imatges del digital TUT.BY, a la ciutat de Nesvizh, encara a la província de Minsk, s'haurien fet dures detencions.

També s'haurien vist imatges similars a la regió de Petrovsk.

Aquest dimarts s'havia organitzat una vaga que havia de començar al migdia, fet que també va comportar que es veiessin imatges de la brutalitat policial, de dia, com les que comparteix el mateix digital a través del seu compte de Twitter.

El digital també ha anunciat a través de les xarxes socials que no es pot accedir a la seva pàgina web des del país –i també està tenint dificultats fora d'aquest–.

Diverses informacions assenyalen a través de les xarxes socials que internet s'està restablint, com a mínim, a la capital del país.

Per què hi ha protestes a Bielorússia?

Diumenge electoral a Bielorússia. Després de setmanes de mobilitzacions per part de l'oposició, el president del país, Aleksandr Lukaixenko, –al poder des del 1994– obtenia el seu sisè mandat consecutiu, amb el 80% dels vots. Quan es van començar a saber els resultats i publicar-se els primers sondejos, els candidats opositors es van reunir al costat dels col·legis electorals, tot i les advertències de les autoritats de no fer-ho. Alguns van ser detinguts i es van produir els primers enfrontaments entre manifestants i antidisturbis. 

L'oposició, liderada per Svetlana Tikhanóvskaia, s'ha negat a acceptar els resultats, mentre que, al seu torn, Lukaixenko els ha titllat d'"ovelles" controlades des de l'estranger. I ha assegurat després dels aldarulls que no permetrà que destrossin el país.

Tikhanóvskaia, que dilluns va estar desapareguda durant hores, "està bé" i hauria fugit a Lituània, segons hauria informat el mateix ministre d'Exteriors del país, Linas Linkevicius.