Encara que van ser unes eleccions legislatives i locals, els comicis d'aquest diumenge a Mèxic es van interpretar com un plebiscit a la figura del president Andrés Manuel López Obrador, el partit del qual va aconseguir retenir la majoria a la Cambra de Diputats.

Segons els resultats preliminars de l'Institut Nacional Electoral,  Moviment Regeneració Nacional (Morena) va guanyar les eleccions més grans de la història del país, en les quals es va renovar la Cambra de Diputats, 15 de 32 governadors, 30 congressos locals i més de 1.900 ajuntaments. Les projeccions atorguen a Morena, partit creat a imatge i semblança de López Obrador, entre 190 i 203 dels 500 escons de la Cambra Baixa.

Encara que són menys diputats dels 253 que posseeix actualment, si se sumeixi els seus aliats, el Partit del Treball (PT) i el Partit Verd (PVEM), aconseguiria superar la barrera de la majoria absoluta (251), amb entre 255 i 292.

La "quarta transformació"

En cas de confirmar-se aquests resultats, el president López Obrador continuarà gaudint d'una majoria absoluta en la segona meitat del seu mandat per prosseguir la "quarta transformació" de Mèxic que diu impulsar. Però se li complica la possibilitat d'emprendre reformes a la Constitució, l'aprovació de la qual requereix de dues terceres parts dels diputats, és a dir, 334 escons.

Això va deixar amb un sabor agredolç la inèdita coalició opositora "Va per Mèxic", que per derrotar López Obrador havia congregat els partits que antany s'havien repartit el poder i que va obtenir entre 181 i 213 escons. Concretament, el dretà Partit Acció Nacional (PA) va guanyar entre 106 i 117, l'exgovernant Partit Revolucionari Institucional (PRI) entre 63 i 75, i l'esquerrà Partido de la Revolució Democràtica (PRD) entre 12 i 21.

Per la seva part, el liberal Moviment Ciutadà (MC), adscrit a cap coalició, es va erigir com el gran partit frontissa de la pròxima legislatura, en conquerir entre 20 i 27 escons.

Una jornada sense violència

Després de viure la campanya electoral més violenta de la seva història, els mexicans van votar aquest diumenge en un clima de gairebé total normalitat, a excepció d'alguns incidents aïllats i l'omnipresent pandèmia de la Covid-19, per la qual era obligatori l'ús de màscara.

L'elecció va estar precedida d'una violenta campanya amb presència del crim organitzat que va deixar més de 910 agressions contra polítics, superant el rècord de 2018, i 91 van ser assassinats, 36 dels quals eren candidats.

Imatge principal: Andrés Manuel López Obrador / EFE