Des de ja fa dècades, les comunitats de catalans que hi ha arreu del món s'organitzen per ensenyar català als infants i joves. Ara, però, el Govern vol regular aquests ensenyaments perquè els alumnes a l'exterior cursin un currículum oficial en llengua catalana del Departament d'Educació. Així, l'escola Catalana de Londres, que fa classes presencials de llengua de dues hores i mitja a la setmana per a persones d'entre 1 i 17 anys, serà la primera a estar homologada per Educació. Així, durant el curs 2023-2024 s'hi iniciarà una prova pilot.

L'objectiu d'Educació és que, un cop superats els cursos de català, els alumnes puguin aconseguir les mateixes acreditacions que els alumnes que aprenen català a Catalunya. Així doncs, la intenció és que puguin optar al títol de nivell B2 o al C1, segons l'edat. L'any vinent, els alumnes d'aquesta escola de català ja podran cursar el B2, ja que el currículum estarà a punt a finals de setembre. I el nivell C1, el que a Catalunya obtenen els alumnes que acaben l'ESO, estarà a punt el curs 2024-2025. El títol que obtindran els alumnes de català a l'estranger serà com el que emet la Secretaria de Política Lingüística. Així doncs, serà una certificació oficial vàlida i reconeguda tant en l'àmbit universitari com en l'àmbit de les administracions.

L'escola de català de Berlín serà la propera a ser homologada

Està previst que, durant el curs vinent, la Catescola de Berlín se sumi al projecte pilot d'homologació. Aquesta escola imparteix classes d'una hora i mitja els diumenges per a nens d'entre 1 i 8 anys. En total, hi ha vuit escoles on s'ensenya català als nens i nenes. A més dels centres de Londres i Berlín, també n'hi ha a Basilea (Suïssa), Estocolm (Suècia), Los Angeles (Estats Units) Edimburg (Escòcia), Colònia i Múnic (Alemanya).

Més diners per a les escoles de català a l'exterior

Aquestes escoles de català a l'exterior, que també ensenyen cultura catalana, podran rebre més finançament perquè han estat reconegudes com a comunitats catalanes a l'exterior. I és que, gràcies a aquest reconeixement, podran optar al finançament de les subvencions anuals del Departament d'Acció Exterior i Unió Europea.

Formació de docents

Finalment, respecte a la formació del professorat, es crearà un seminari de formació permanent que, un cop al trimestre, reunirà els docents de català a l'exterior per orientar-los. A més, tindran accés a tot el material pedagògic elaborat pel Departament d'Educació.

Finalment, escau esmentar que, actualment, 42 comunitats catalanes a l'exterior ofereixen cursos de català a un total de 1.100 alumnes no universitaris.