Llum verda de Recep Tayyip Erdogan a l'entrada de Suècia a l'OTAN, després d'haver-li aixecat el veto a l'estiu. El president de Turquia ha signat aquest dilluns el protocol d'ingrés del país escandinau a l'Aliança Atlàntica i l'ha entregat al Parlament per a la seva votació, ha informat la seva oficina de comunicació. Turquia i Hongria són els únics membres que encara no han ratificat l'entrada de Suècia a l'OTAN, que ha d'aprovar-se per tots els membres abans de ser efectiva. 

Després de mesos de bloqueig, feia setmanes que Erdogan havia indicat que donaria el seu vistiplau a l'ingrés del país escandinau "si els EUA compleixen amb les seves promeses". De la mateixa manera, havia matisat que la decisió final la prendria el Parlament —on el seu partit, l'AKP, té majoria amb el seu aliat, l'ultranacionalista MHP. El partit socialdemòcrata CHP i l'esquerranista prokurd HDP donen suport a la candidatura sueca, però el vot del bloc AKP-MHP encara no és del tot segur. El mateix president ja va dir el mes passat que la decisió dependria de certes concessions de Washington: "Espero que si ells (els EUA) es mantenen fidels a la seva paraula, el nostre Parlament també es mantindrà fidel a la seva. Actuarem en conseqüència".

Les condicions de Turquia als EUA i Suècia

No se sap ben bé quines són les promeses en qüestió, tot i que sembla clar que una d'elles seria la venda de caces F-16 a Turquia —bloquejada pel Congrés dels EUA. D'altra banda, fa un any que Ankara negocia concessions polítiques amb Estocolm a canvi de la seva ratificació: els suecs han de limitar les expressions públiques de suport a la guerrilla kurda, extradir persones buscades a Turquia i posar fre als actes de crema de l'Alcorà. Ara, el protocol d'ingrés de Suècia a l'OTAN ja és al Parlament turc pendent de votació.

Suècia vol seguir el camí de Finlàndia, que a l'abril es va estrenar com a nou membre de l'OTAN. Hongria i Turquia li van donar el "sí" per convertir-se en el 31è país de l'Aliança Atlàntica. Els suecs ja compten amb la llum verda d'Erdogan i ara els falta el vistiplau de Viktor Orbán, que fa un mes ja va dir que el seu país no té pressa per ratificar l'ingrés. En la sessió inaugural de tardor del Parlament hongarès, Orbán va dir als legisladors que "res amenaça la seguretat de Suècia" i que, per tant, Hongria "no té pressa" per ratificar-ne l'entrada a l'OTAN. Els dos països nòrdics van engegar el procés d'accés a l'aliança militar després de l'inici de la invasió russa d'Hongria.