Dies intensos per a Finlàndia. Després de les eleccions de diumenge i el gir a la dreta, el país entra a l'OTAN. D'aquesta manera, Finlàndia ja és nou membre de l'Aliança. Amb el seu ingrés, l'OTAN ja està formada per 31 països. Per tant, a partir d'aquest dimarts, la bandera finlandesa ja estarà també a la seu de l'Aliança. Després que Hongria i Turquia donessin el 'sí', només queda esperar a Suècia. "Aquest dimarts, donarem la benvinguda a Finlàndia com el 31è membre", ha manifestat aquest dilluns el cap de l'aliança militar, Jens Stoltenberg. El procés d'adhesió de Finlàndia ha estat "el més ràpid de la història moderna de l'OTAN". Així doncs, el pas que es completa ara "farà més segura a Finlàndia i més forta a l'OTAN".

Què passarà durant la jornada?

Aquest dimarts, doncs, està previst que el representant de Finlàndia entregui formalment els documents d'adhesió al secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, l'oficina del qual és la guardiana del tractat fundacional de l'Aliança militar. L'any passat, en el context de la invasió d'Ucraïna, l'OTAN va convidar formalment Finlàndia i Suècia a sumar-se a l'Aliança, però la candidatura de Suècia està, per ara, vetada per Turquia. Malgrat tot, suposadament s'ha d'acabar desencallant abans de l'estiu, a conseqüència de diverses negociacions intenses entre ambdós països. 

Dilluns ja es podia veure el pal buit esperant la bandera de Finlàndia que s'hissarà aquest dimarts en una cerimònia. Així, durant la roda de premsa, Stoltenberg ha assegurat que el president de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat la invasió d'Ucraïna "amb el clar objectiu de tenir menys OTAN. Però rebrà a canvi tot just el contrari".

Quan entrarà Suècia a l'OTAN?

Aquesta pregunta és més difícil de respondre del que sembla. Turquia ha dit a Suècia, des del primer dia, que ha d'adoptar una postura més clara del que considera terroristes, principalment militants kurds i un grup que culpa per un intent de cop d'estat l'any 2016. 

"Vam dir-los que si no ens entregaven els seus terroristes, no podríem passar a l'aprovació de la sol·licitud de l'OTAN pel Parlament de totes maneres". Així, el primer ministre suec, Ulf Kristersson va prometre que Suècia "implementarà plenament" l'acord trilateral signat al juny a Madrid amb Finlàndia i Turquia, i que intensificarà la lluita contra el terrorisme. El cap del govern suec va incloure expressament en aquest grup el PKK, del qual va recordar que està classificat com a terrorista per les lleis sueques.

"Suècia considera el PKK una organització terrorista, igual que fan la Unió Europea i els Estats Units. El meu govern ha estat elegit amb un mandat per prioritzar la llei i l'ordre. Això inclou enfrontar-se al terrorisme i a organitzacions terroristes com el PKK", va insistir Kristersson. De moment, però, toca esperar. 

 

Imatge principal: bandera de Finlàndia / Unsplash