Liz Truss ja és primera ministra del Regne Unit després que Boris Johnson hagi presentat la seva dimissió davant Elisabet II i la Reina hagi encomanat a la nova líder del partit conservador formar el seu govern. Johnson ha abandonat aquest matí Downing Street recordant la seva lluita contra la pandèmia, la guerra d'Ucraïna i el triomf del Brexit i s'ha dirigit cap a Escòcia, al castell de Balmoral, on l'esperava la sobirana del país que no s'ha pogut reunir amb els polítics a Buckingham Palace, com mana la tradició, pels seus problemes de mobilitat. Aquest és un acte protocol·lari imprescindible abans que Truss anunci els membres del seu nou gabinet que s'espera que sigui paritari i amb diversitat racial. Per exemple, el millor situat per ser el número 2 del govern de Truss és el fins ara ministre d'Empresa, que assumiria la cartera d'Economia, Kwasi Kwarteng fill de migrants de Ghana. 

A les 12:00 del migdia, amb una puntualitat britànica, la fins ara ministra d'Exteriors ha arribat a la residència estiuenca de la Reina. Ha estat una trobada a soles a la qual Elisabet II està més que acostumada, ja que durant els seus 75 anys de regnat ha conegut a 15 primers ministres diferents. Tal com marca el protocol, la monarca ha demanat a Truss que formi una nova administració i ella ha respost amb un sí. Segons ha fet públic Palau en un comunicat, "la Reina ha rebut en audiència a Elizabeth Truss i li ha demanat que formi una nova Administració. Truss ha acceptat l'oferiment de Sa majestat i li ha besat les mans després del seu nomenament com a primera ministra". 

Els grans pilars del govern de Liz Truss 

Com ja va avançar en el seu discurs després de guanyar les primàries del partit conservador contra el seu company Rishi Sunak, amb qui havia compartit govern durant l'època de Johnson, Truss té la intenció de governar com a "conservadora". Això implica una baixada important d'impostos, no només a la classe treballadora del Regne Unit sinó també a les més benestants, en un context molt complicat. La població britànica està molt preocupada davant un augment considerable dels preus que no sembla que hagi d'aturar en les properes setmanes o mesos. 

A més, una de les grans prioritats també serà la seva relació amb Ucraïna. Quan el govern de Johnson s'esfondrava pels constants escàndols del primer ministre, Volodímir Zelenski semblava aliè a la polèmica del líder del Regne Unit, que s'ha convertit en un dels seus grans aliats durant la invasió russa i va viatjar fins a Kíiv per acomiadar-se del president ucraïnès. Ara, Truss ha promès seguir en la mateixa línia. L'altre gran pilar del nou govern serà el Brexit, tot i que Truss inicialment era contraria a la sortida de la Unió Europea, amb els anys s'ha convertit en una de les seves grans defensores, tal com ha demostrat durant la seva època al capdavant d'Exteriors.