Problemes per a Joe Biden. El Partit Republicà dels Estats Units aconsegueix finalment la majoria a la Cambra de Representants, després d'un escrutini que s'ha allargat durant més d'una setmana des de les eleccions legislatives de mig mandat del passat 8 de novembre. Segons les projeccions dels canals televisius CNN i NBC recollides per Efe, els republicans s'han assegurat ja 218 dels 435 escons, el mínim necessari per a consolidar una majoria en aquesta cambra, quan encara falten 8 seients més per determinar. Sigui com sigui, i malgrat les qüestions clau que necessiten legislació urgent com l'avortament o el control d'armes, l'administració Biden tindrà, a partir d'ara, encara més dificultats per tirar endavant les seves propostes legislatives.

Els republicans triomfen en unes eleccions molt disputades

Davant del mínim de 218 escons que han anat per al partit de Donald Trump, els demòcrates, per la seva part, compten de moment amb 210 escons a la cambra baixa i ja acumulen una pèrdua d'11 seients respecte als anteriors comicis. La victòria a la Cambra de Representants atorgarà als conservadors la capacitat d'entorpir substancialment l'agenda legislativa del president, Joe Biden, a partir de gener -data en la qual comença la nova legislatura- i durant els dos anys que queden de mandat. A més, també hi haurà relleu en la presidència de la Cambra de Representants, la qual ostenta actualment la demòcrata Nancy Pelosi. Per la seva part, el Partit Republicà ja ha nominat l'actual líder de la minoria parlamentària, Kevin McCarthy, per succeir-la a partir de gener. Com a les eleccions presidencials de 2024, l'exvicepresident de l'administració Trump, Mike Pence, sembla haver-lo retirat el suport al seu president: "Crec que tindrem millors opcions que el meu antic company. Crec que els Estats Units anhelen tornar a les polítiques que estaven funcionant per al poble nord-americà, però crec que és hora d'un nou lideratge", ha dit.

Els demòcrates perden la seva hegemonia legislativa

Els demòcrates gaudeixen des de 2021 de majories molt estretes a les dues cambres, la de Representants i el Senat, un fet que ha facilitat a l'actual inquilí de la Casa Blanca la seva feina legislativa. Arran de les eleccions d'aquest novembre, els progressistes van aconseguir assegurar-se el control de la Cambra Alta en la meitat del mandat en guanyar prou escons per arribar als 50 senadors sobre un total de 100, una quantitat suficient perquè el vot de desempat recau en mans de la vicepresidenta, la demòcrata Kamala Harris. A partir de gener, per tant, el Congrés dels EUA estarà dividit, amb els demòcrates al capdavant del Senat -que exerceix un paper clau, per exemple, en la confirmació de càrrecs governamentals- i els republicans al capdavant de la Cambra de Representants, que controla tot el relatiu a legislació fiscal i pressupost.