L'opositor veneçolà Leopoldo López, contra qui es va ordenar aquest dijous una ordre de captura després que eludís el seu arrest domiciliari dimarts passat i que s'hagi refugiat en l'ambaixada espanyola, va considerar que el suport de la Força Armada al governant Nicolás Maduro ja no és incondicional i va anticipar més fractures dins de la institució.

En una entrevista exclusiva a Efe, el líder del partit Voluntat Popular (VP), que es troba refugiat en la residència de l'ambaixada d'Espanya a Caracas, va indicar que els passos que han donat petits grups de les Forces Armades aquest any en desconèixer Maduro és un procés que "continuarà".

"Ja comença a esfondrar-se la por d'una manera clara", va dir López, que dimarts passat va participar, al costat del cap del Parlament i autoproclamat president interí, Juan Guaidó, a més d'una vintena de militars en un efímer aixecament d'una part de l'Exèrcit que el Govern de Maduro va controlar.

Converses amb la cúpula militar

L'opositor va afegir que l'últim mes va sostenir en la seva residència "converses amb molts dels comandants, que són tinents coronels, sobre el compromís que ens pren a tots, civils i militars".

López, que fins dimarts es va mantenir en arrest domiciliari complint una condemna de gairebé 14 anys de presó acusat dels fets violents ocorreguts durant les protestes antigovernamentals de 2014, va assegurar que el passat dia 30 es va obrir una "esquerda" en la Força Armada "que es convertirà en un buit més gran".

Així mateix, va assegurar que existeix "un clar interès" en l'"entorn més íntim" de Maduro de què surti del poder, i en aquest sentit, va destacar que el procés de sortida del mandatari ha de ser "pacífic (...) però ha de comptar amb la força del poble i de la Força Armada".

No descarta la intervenció militar

Amb tot, López va assenyalar que no descarta la intervenció militar perquè, va dir, és una alternativa legal que contempla la Constitució.

D'altra banda, en declaracions als mitjans es va referir a l'ordre de detenció deslliurada pel Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) "per violar flagrantment" la detenció domiciliària que complia des de fa tres anys, i va dir que no li té por a la presó, encara que va aclarir que no vol tornar al confinament.

"Jo no vull tornar a la presó, la presó és un infern, però també tinc molt clar que jo no li tinc por a la presó, com no li tinc por a Maduro, com no li tinc por a la dictadura, com no li tinc por a cap de les armes repressives que té avui Madur a la disposició", va dir.

Processar el vicepresident del Parlament

El Tribunal Suprem també va emetre una altra sentència per autoritzar que el primer vicepresident del Parlament, Édgar Zambrano, sigui processat per un jutjat ordinari i sense que se li hagi aixecat el fur, per diversos delictes relacionats amb l'alçament militar de dimarts passat.

El màxim tribunal va dictaminar que Zambrano té "responsabilitat" en els delictes de traïció a la pàtria, conspiració, instigació a la insurrecció, rebel·lió civil, concert per delinquir, usurpació de funcions i instigació pública a la desobediència de les lleis.

Zambrano, el parador del qual es desconeix, va acompanyar a Guaidó, a López i a més de vint militars en la rebel·lió de dimarts, a la que Maduro va reaccionar públicament hores després, qualificant d'"escaramussa" l'alçament.

Exhibició de Maduro

Maduro a més es va exhibir al costat de centenars d'oficials en l'Acadèmia Militar a Caracas, des d'on va demanar als militars de desarmar els traïdors i colpistes.

La Força Armada Nacional Bolivariana "ha de mostrar-se cada vegada més subordinada al comandament, cada vegada més obedient, cohesionada, disciplinada (...) cada vegada més socialista, antiimperialista, cada vegada més chavista," va dir el mandatari.

Durant el seu discurs, que va ser transmès de manera obligatòria per totes les estacions de ràdio i televisió, Maduro va dir als uniformats que "ha arribat l'hora de combatre", va explicar, "derrotant intents colpistes de traïdors que es venen els dòlars de Washington".

Maduro acusa als Estats Units

El líder chavista en va tornar així a assenyalar al Govern dels Estats Units per la sublevació de dimarts, que ha desencadenat en dos dies de protestes antigovernamentals, algunes de les quals es van tornar violentes i han deixat quatre de morts i prop de 200 ferits segons dades no oficials. "Màxima moral per desarmar qualsevol traïdor, a qualsevol colpista," va dir Madur als militars i els va demanar novament d'aferrar a la consigna "lleials sempre, traïdors mai".

El ministre de Defensa, Vladimir Padrino, present en l'acte, va criticar que hi hagi detractors de Maduro que "volen comprar oficials" per generar enfrontaments entre militars.

Per la seva part, el número dos de la Força Armada, Remigio Ceballos, va reiterar que els militars estan obligats a ser fidels a Maduro, a qui reconeixen com a comandant en cap.