La crisi interminable del Partit Conservador a Westminster ha deixat via lliure als laboristes, que lideren les enquestes amb un ampli avantatge. Si les eleccions es fessin aquest mateix diumenge, el més segur és que els nacionalistes escocesos de l'SNP encapçalarien l'oposició i el govern a l'ombra, enmig de les pressions per el segon referèndum d'autodeterminació a Escòcia. Tanmateix, i a l'espera del veredicte del Tribunal Suprem britànic per saber si és necessari l'aval del Parlament de Londres, el líder del Partit Laborista i possible futur primer ministre britànic, ja ha avançat que no està disposat a donar-li suport. Ho ha dit en una entrevista a la BBC, tot esquivant les preguntes sobre aquesta qüestió amb l'argument que el país té problemes més importants en els quals centrar-se, com ara la crisi per l'alt cost de la vida o la guerra a Ucraïna. Un comportament que l'SNP ha considerat digne de l'ex-primera ministra Theresa May, amb el seu famós "ara no és el moment".

Starmer emula els conservadors amb la independència d'Escòcia

Per als independentistes escocesos, el discurs de Starmer sobre la qüestió de l'autodeterminació no es diferencia de l'argumentari tory. En l'entrevista per la cadena estatal britànica, ha apostat per fer front als problemes actuals de manera unificada: "Si miro els grans reptes als quals ens enfrontem, el canvi climàtic, conflictes com Ucraïna, que tracten la seguretat energètica, són qüestions que em semblen evidents i que només poden ser resoltes per les quatre nacions com una sola entitat". Aquestes declaracions s'assemblen a les negatives dels darrers caps de govern conservadors, que han anat rebutjant el segon referèndum tot al·legant que no era una prioritat de la ciutadania. Preguntat i repreguntat sobre la consulta que Nicola Sturgeon té planejada per a l'octubre de 2023, Starmer ha reiterat un cop i un altre que "no accepta" que als escocesos només els importi l'autodeterminació i que, si és elegit primer ministre, se centrarà en l'economia i l'estabilitat del país. Pel que fa a la qüestió que s'està debatent al Suprem, considera que encara que es decideixi que el referèndum sense l'aval de Westminster és legal, "això no respon a la pregunta política, que és si hauria d'haver-hi un referèndum".

lider partit laborista britanic regne unit keir starmer soldats militars exercit Stefan Rousseau europa press
Keir Starmer creu que qüestions com la guerra d'Ucraïna preocupen més als escocesos que la independència / Stefan Rousseau / Europa Press

Starmer pregunta què ha fet l'SNP per Escòcia

Per contra, Starmer i els laboristes s'entesten a seduir els independentistes. En l'entrevista, el cap de l'oposició assegura que sota el seu lideratge, la Unió serà "progressista, avançada i moderna", si bé ha reconegut que la permanència al Regne Unit dels països que la conformen és "voluntària". El primer ministre a l'ombra ha aprofitat també per criticar la gestió dels nacionalistes escocesos els darrers 15 anys, acusant-los de fer servir l'autodeterminació com a eina de distracció i ha preguntat on són els resultats d'aquestes legislatures. "Crec que l'SNP i, de fet, el partit Tory de Westminster estan utilitzant la independència com a màscara per dir 'no es fixin en la nostra carrera, mirin cap a un altre lloc".