D'ençà que Nicola Sturgeon, primera ministra d'Escòcia, va presentar el seu pla cap un nou referèndum sobre la independència del seu país, a Londres han saltat les alarmes. La premissa sobre la qual avança Sturgeon depèn ara del Tribunal Suprem britànic, el qual es troba analitzant si el parlament escocès té competència sobre la convocatòria unilateral d'un segon referèndum per la independència. L'Executiu escocès sosté que si, però el govern britànic ho nega rotundament. Tant és així que Downing Street ha demanat al Tribunal Suprem que desestimi el cas sobre si les institucions escoceses poden convocar un referèndum d'independència sense acord

La petició ha arribat durant la segona jornada de la vista del cas, quan l'advocat de l'Executiu britànic, James Eadie, ha negat que exigeixin "buits democràtics" sobre la competència de les institucions escosses que permetessin realitzar una convocatòria com aquesta unilateralment. Ha arribat a defensar que el tribunal no ha de decidir sobre el cas. Eadie va defensar que el Tribunal Suprem no havia de decidir sobre intencions "abstractes" de les institucions escoceses. Mentre demanava que el tribunal no es posicionés va retreure al govern escocès que "no li agrada la resposta" que reben sobre la convocatòria d'un nou referèndum. 

El pla de Nicola Sturgeon

El passat 14 de juny, Sturgeon va donar el tret de sortida a la nova campanya per la convocatòria d'un nou referèndum a Escòcia. La primera ministra escocesa va ser molt clara: el referèndum se celebrarà ja ho permeti Londres o no. "Si hem de defensar la democràcia a Escòcia, hem de construir una nova via per fer-ho. Si és necessari, sense recórrer a la Secció 30 (Llei escocesa). Però ho hem de fer d'una forma que sigui legal", va assegurar en una entrevista a la BBC. Si bé està determinada a convocar-lo de nou, vol explorar totes les vies legals al seu abast. D'aquí neix la implicació del Tribunal Suprem. 

Si el tribunal es decanta per reconèixer que el parlament escocès és prou competent per si sol, la primera ministres ja ha avançat una data per les votacions: "el 19 d'octubre de l'any vinent hi haurà un referèndum d'independència". El dubte plana sobre quina mena de votació serà, si un referèndum o eleccions plebiscitaries. La morfologia dels comicis està en les mans de la justícia britànica. 

Per la seva banda, més que en les formes, Sturgeon s'està fixant en el contingut. "El procés o el com assegurar la independència està en mans dels jutges", ha afirmat darrerament i ha afegit: "A nosaltres ens correspon respondre a la pregunta per què". La primera ministra subratlla que "Escòcia té el necessari per ser un país independent d'èxit".