La primera ministra de Nova Zelanda, la laborista Jacinda Ardern, ha declarat la seva victòria en els comicis celebrats aquest dissabte al país, en els que es pronostica que el Partit Laborista tindrà la majoria absoluta en el Parlament per governar aquesta vegada sense necessitat d'aliances.

"Nova Zelanda ha mostrat aquesta nit el suport més gran al Partit Laborista en almenys 50 anys", va dir la mandatària en el seu discurs de victòria donat davant els seus eufòrics correligionaris a la ciutat d'Auckland, després d'iniciar el seu discurs en llengua maori.

Ardern, la gestió del qual davant la pandèmia de la Covid-19 li ha valgut el suport dels seus compatriotes i l'aplaudiment internacional, va recalcar que "en els tres anys vinents hi ha molt a fer. Ens reconstruirem de la crisi de la Covid: millor, més forts i amb les respostes al que s'enfronta Nova Zelanda".

Majoria absoluta

Amb més del 90 per cent dels vots escrutats, els laboristes assoleixen un 49 per cent dels vots, la qual cosa els donaria 64 escons dels 120 que té el Parlament neozelandès, mentre que l'opositor Partido Nacional va aconseguir un 27 per cent dels sufragis, el que es tradueix en 35 representacions parlamentàries.

La carismàtica Ardern va remarcar que "les eleccions no sempre són bones per unir a la gent, però tampoc han de dividir-les".

En cas d'obtenir la majoria absoluta, el Partit Laborista es convertirà en el primer a governar en solitari des de la reforma electoral de 1996, amb la qual es buscava aconseguir una participació més gran dels partits minoritaris.

Resultats "excepcionals"

Poc abans, la líder del Partit Nacional de Nova Zelanda, la conservadora Judith Collins, va concedir la victòria a Ardern per aquests resultats "excepcionals".

La colider del Partit Verd, Marama Davidson, va felicitar per endavant Ardern per la seva "extraordinària victòria", en mostrar-se "orgullosa" per l'èxit de la seva formació en les eleccions.

Segons les dades preliminars de la Comissió Electoral, els Verds, que van ser part de la coalició governant al costat del Partit Laborista i al conservador Nova Zelanda Primer, aconseguiran un 7,5 per cent dels vots i el liberal ACT un 8 per cent, amb el que cada una d'aquestes formacions ocuparia 10 escons.

Un escó per al Partit Maori

El Partit Maori acumulava un 1 per cent dels vots i obtindria un escó, mentre que Nova Zelanda Primer, del fins ara viceprimer ministre Winston Peters sortiria de l'escenari legislatiu.

Ardern, elogiada mundialment per la seva gestió de l'atemptat supremacista en unes mesquites de Christchurch, haurà de liderar la recuperació econòmica de Nova Zelanda, que aquest dissabte també va celebrar dos referèndums per decidir entorn de la legalització de la marihuana recreativa i l'eutanàsia voluntària i els resultats de la qual es coneixeran més endavant.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat