La presidència de la regió autònoma del Kurdistan iraquià ha convocat un referèndum d'independència per a aquesta regió situada al nord-est de l'Iraq per al proper 25 de setembre.

Aquesta decisió es va prendre després d'una reunió entre el president kurd, Masud Barzani, i els líders polítics de la regió, que té un estatus d'autonomia avançada. Ja al febrer, Barzani va assegurar que havia arribat el moment per celebrar un referèndum d'autodeterminació i va defensar que ningú no podia impedir aquesta consulta al poble kurd.

Segons el comunicat de la presidència, també van acordar la celebració d'eleccions presidencials al Kurdistan el 6 de novembre, després que se celebri el referèndum.

A més, es va acordar la creació de tres comitès que estaran presidits per Barzani i cada uns dels quals s'encarregarà d'abordar el referèndum amb les autoritats a Bagdad, als països àrabs i als altres Estats de la regió, Turquia i l'Iran. 

El Kurdistan iraquià gaudeix d'un estat d'autonomia des dels anys 90 que li va ser reconegut a la Constitució de 2005, on es defineix Iraq com un Estat Federal.