"Aquesta reacció, naturalment, no pot canviar els plans de Rússia", ha dit el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov. Així ha reaccionat el Kremlin a l'onada de crítiques que han rebut a conseqüència de la declaració de dissabte del president rus, Vladímir Putin. Ell verbalitzava que havia arribat a un acord amb Bielorússia per al desplegament d'armes nuclears tàctiques al territori d'aquest país, integrat a l'anomenada Unió Estatal amb Rússia.

❌ Bielorússia: ostatge nuclear de Rússia?
 

"Aquí no hi ha res extraordinari. En primer lloc, els Estats Units fa dècades que ho fan. Va emprar fa molts anys els seus països aliats, els països de l'OTAN, a Europa, per situar el seu armament nuclear tàctic. Si no em falla la memòria en sis països: Alemanya, Turquia, Holanda, Bèlgica, Itàlia i Grècia", ha subratllat en declaracions a la televisió pública. En aquest sentit, Rússia justifica la seva posició al·legant que els EUA van fer el mateix fa temps.

En aquest sentit, el mateix Putin ha afirmat que aquest acord no viola les obligacions de Rússia sobre la no proliferació nuclear i ha avançat que el dia 3 d'abril va començar la instrucció dels militars bielorussos i el dia 1 de juliol haurà conclòs la construcció d'una sitja per substituir aquest armament al país veí.

Les crítiques de Borrell

Per la seva banda, l'alt representant de la Unió Europea (UE) d'Assumptes Exteriors, Josep Borrell, ha afirmat que Bielorússia encara pot "aturar" el desplegament d'armes nuclears russes en el seu territori acordat amb Moscou, ja que és "l'elecció" de Minsk. Malgrat tot, també ha ressaltat que la UE està "llesta per respondre amb més sancions". 

El controvertit referèndum bielorús

Dissabte ja va dir que estava actuant després de les negociacions que havia mantingut amb el seu homòleg bielorús, Alexander Lukaixenko, que va dir que havia "plantejat durant molt temps la qüestió" d'un desplegament nuclear en el territori del seu país. Cal recordar que Lukaixenko va organitzar un referèndum el febrer de l'any passat, revocant l'estatus no nuclear de Bielorússia. L'oposició va rebutjar el vot per falta de sentit en condicions de repressió política i després de les eleccions presidencials de 2020 que el van mantenir en el càrrec, un resultat que hauria estat manipulat. 

❌ Bielorússia abandona el seu estatus de país no nuclear: quines implicacions té
 

En aquest sentit, la nova constitució del país, aprovada ara fa un any, ja advertia renunciant a l'estatus de país no nuclear que podria permetre a Moscou col·locar armes nuclears en el territori. Un fet que s'esdevindria per primera vegada des de la caiguda de la Unió Soviètica, quan Minsk va reunir els seus reserves i es va convertir en una zona lliure d'armes nuclears. Fa un any que Bielorússia va votar en aquest referèndum aquest aspecte. 

És important i especialment significatiu mencionar que, tret d'aquesta reforma de la constitució votada l'any passat, durant els seus 28 anys al capdavant del país, el líder bielorús només ha modificat la constitució en dues ocasions: el 1996 i el 2004.

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant una trobada amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping / Efe