L'alt representant de Política Exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, assegura que el desplegament d'armes nuclears tàctiques de Rússia a Bielorússia "és una altra escalada del conflicte". Des de Santo Domingo, on participa a la Cimera Iberoamericana, Borrell ha declarat que aquest desplegament rus és també "una altra mostra de la col·laboració del règim dictatorial de Bielorússia amb Rússia". I ha afegit que aquest desplegament nuclear rus al país veí "mostra que tenim raó quan prenem mesures contra el règim de Bielorússia". 

El màxim representant de la política exterior europea també ha aprofitat l'avinentesa per recordar que a Bielorússia "hi ha més de 1.500 presoners polítics". "Bielorússia és una societat tenallada per un règim completament captiu de la seva aliança amb Moscou i el desplegament d'armes tàctiques a Bielorússia no fa sinó augmentar aquest grau de dependència d'aquest règim que la UE ja ha sancionat i que intenta combatre, tot donant suport a l'oposició bielorussa", ha indicat.

Per respondre a la deriva autoritaria de Minsk, segons Borrell, cal continuar fent "més del mateix": "mantenir les sancions, mantenir la pressió, mantenir el suport a l'oposició bielorussa, donar-los suport financerament i política".

Putin anuncia el desplegament d'armes nuclears a Bielorússia

Aquest dissabte, el president rus, Vladímir Putin, ha anunciat el desplegament d'armes nuclears tàctiques a Bielorússia (país aliat de Moscou). En aquest sentit, escau recordar que Bielorússia comparteix frontera amb Ucraïna. Segons el líder rus, aquest desplegament no viola els pactes nuclears existents.

Concretament, Putin ha informat que l'1 de juliol haurà acabat la construcció d'una sitja per emplaçar aquest armament al país veí. "En principi, fem el mateix que ells van fer durant dècades", ha assenyalat Putin a la televisió pública russa en referència a Estats Units.

El líder rus també ha reconegut que el detonant d'aquest desplegament ha estat la decisió del Regne Unit de subministrar a l'exèrcit ucraïnès munició amb urani empobrit. Londres, però, assegura que no es tracta d'armament nuclear. No obstant això, durant l'anunci, Putin ha subratllat que el president bielorús, Alexandr Lukaixenko, ja havia sol·licitat fa molt de temps el desplegament d'aquest tipus d'armament al seu país (territori que formava part de l'antiga Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques).