Les eleccions al Parlament de Catalunya no són les úniques d’aquest 14 de febrer. A Kosovo, país independent des del 2008 i que Espanya es resisteix a reconèixer, també se celebren avui eleccions. Es tracta d’uns comicis anticipats que certifiquen la inestabilitat política i amb la dada curiosa que els electors són més d'un 12 per cent menys que a les eleccions d'octubre del 2019 a causa d'un canvi en la normativa per la qual ja no s'accepta cap document d'identificació que no sigui l'oficial que emeten les autoritats kosovars. L'any 2019, sí es va acceptar documentació expedida per la Missió d'Administració Provisional de les Nacions Unides a Kosovo (UNMIK).  Aquesta és la sisena votació des de la independència.

La convocatòria d'aquest diumenge té el seu origen en la crisi política de desembre del 2020, quan el Tribunal Constitucional kosovar va dictaminar que la votació en què va ser elegit l'actual govern de coalició que lidera la Lliga Democràtica de Kosovo (LDK) d'Avdullah Hoti era il·legítima a causa del vot decisiu d'un diputat que tenia antecedents penals dels últims tres anys.

Llavors, Hoti va arribar al poder després que el govern que liderava Albin Kurti (Moviment Vetevendosje, Autodeterminació) durés 51 dies al poder després de les eleccions del 6 d'octubre del 2019. Un seguit de mocions de censura que va presentar el seu soci minoritari de govern van posar fi a l'acord de coalició.

La campanya electoral ha durat uns escassos deu dies amb tres noms sobre la taula, Kurti, Hoti i Enver Hoxhaj, del Partit Democràtic de Kosovo (PDK). És la tercera vegada que Hoti es presenta a unes eleccions amb aspiracions a ser elegit primer ministre, tot i que ell mateix no és candidat a diputat perquè una sentència del Tribunal Constitucional li impedeix (no pot ser diputat qui tingui una sentència penal en els tres últims anys).

Condemnat a presó

Al gener del 2018 Kurti va ser condemnat a presó per activar un pot de gas lacrimogen al Parlament en protesta per la demarcació fronterera amb Montenegro i per la creació d'una associació autònoma de municipis de majoria sèrbia a Kosovo. Kurti està en llibertat condicional.

Hoti és candidat per segona vegada. És professor d'Economia de la Universitat de Prístina i està considerat la mà dreta del líder del LDK, Isa Mustafa. Hoti va ser viceprimer ministre al govern de Kurti i prèviament va ser ministre de Finances entre el 2015 i el 2017.

El tercer és Enver Hoxhaj, del PDK, elegit al capdavant del seu partit al novembre del 2020. És professor de Ciències Polítiqus a la Universitat de Prístina i va assumir el lideratge de la formació després que el seu líder, Kadri Veseli, fos imputat pel Tribunal Especial a Kosovo amb seu a la Haia per l'assassinat de prop de 100 persones, inclosos albanesos-kosovars, serbis, gitanos i d'altres ètnies, inclosos rivals polítics.

 

Imatge principal: Una dona vota a Pristina, capital de Kosovo / Efe