Les autoritats prorusses de la regió de Kherson d'Ucraïna demanaran una base militar russa a la regió, segons han informat aquest dimarts les agències de notícies estatals russes. Les agències de notícies estatals russes RIA Novosti i TASS han citat Kirill Stremoúsov, cap adjunt de l'administració instal·lada per Rússia de la regió de Kherson, dient: "Hi hauria d'haver una base militar de la Federació Russa a la regió de Kherson. Ho demanarem, i tota la població està interessada en això".

L'exèrcit rus va prendre el control de parts de la regió de Kherson a mitjans de març, i els funcionaris recolzats per Rússia afirmen haver ocupat una sèrie de llocs governamentals. Els funcionaris ucraïnesos estimen que al voltant de la meitat de la població de Kherson ha abandonat ara la regió, molts dels quals diuen que han fugit del domini rus de mà dura.

Els esforços russos per avançar un referèndum sobre l'anomenada "República Popular de Kherson" que reflectiria l'aparició d'estatuts separatistes recolzats per Rússia a l'est d'Ucraïna podrien haver-se suspès. De fet, així ho van anunciar fa només uns dies. El mateix Stremoúsov va assegurar que planegen demanar l'ingrés de la regió a Rússia. "Hi haurà un decret basat en l'apel·lació dels líders de la regió de Kherson al president de Rússia i una sol·licitud per incloure la regió en una província de ple dret de la Federació Russa".

D'aquesta manera, s'ha descartat que se celebri un referèndum sobre la creació d'una república popular a la imatge i semblança de les autoproclamades repúbliques de Lugansk i Donetsk, reconegudes per Rússia com a estats independents tres dies abans de l'inici de la campanya militar a Ucraïna. En aquest sentit, ha afegit també, i recull Efe, que fins a finals d'any la regió planeja "passar completament a la legislació de la Federació Russa". Stremoúsov ja va avançar a finals d'abril que al maig Kherson, controlada per tropes russes, començaria a fer servir rubles i va descartar que la regió pugui tornar sota control d'Ucraïna. Les autoritats locals acusen l'Exèrcit d'Ucraïna de bombardejar aquests territoris des de la veïna Mikoláiv, i denuncien que Kíev va desconnectar els serveis de telefonia mòbil i va deixar de pagar les pensions als jubilats locals.

El Kremlin diu que és Kherson qui ha de decidir

Segons el Kremlin, el futur de la regió l'haurien de decidir els seus habitants. "Són els habitants de la regió de Kherson els que han de decidir si hi haurà una sol·licitud (d'ingrés)", va dir fa uns dies el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, durant la roda de premsa diària. Aquesta reacció es produeix hores després que Stremoúsov digués que la regió planteja demanar l'ingrés a Rússia. Fins i tot que, a finals d'any, la regió es planteja adoptar la legislació de la Federació Russa.

Stremoúsov va exposar a finals del mes passat que començava a circular el ruble com a moneda i que, a més a més, el territori no tornaria sota domini ucraïnès. El Kremlin, però, de moment, diu que són els mateixos habitants que han de decidir. "Aquestes decisions decisives han de tenir un rerefons legal absolutament clar, una justificació i ser, absolutament legítimes, com va ser el cas de Crimea", on el 2014 es va celebrar un referèndum, va exposar el mateix Pekov.

 

Imatge principal: un soldat rus fa guàrdia a Kherson / Efe