Durant 85 minuts Estats Units ha tingut com a presidenta una dona, Kamala Harris, l'actual vicepresidenta. Ha ocupat durant "breu període de temps" la Presidència dels EUA, mentre el mandatari, Joe Biden, era sotmès a una colonoscòpia rutinària.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha anunciat en un comunicat aquest matí que a Biden se li practicaria una aquesta operació com a part del seu examen físic de rutina, el primer des de la seva arribada a la Casa Blanca el gener passat. "Seguint el procediment establert en la Constitució, el president Biden ha de transferir el poder a la vicepresidenta durant el breu període de temps en el qual estigui sota anestèsia", assenyalava Psaki, sense abundar en detalls. Aleshores, Harris ocuparia el càrrec de presidenta des del seu despatx en l'ala oest de la Casa Blanca. 

Incapacitat temporal 

A la roda de premsa de la Casa Blanca, Psaki ha explicat que Biden aquest matí ha signat dues cartes: una a les 10.10 per a cedir temporalment el poder a la seva vicepresidenta, i una altra una hora i vint-i-cinc minuts després, a les 11.35, per a recuperar-lo, sempre d'acord amb els passos que marca la vint-i-cinquena esmena de la Constitució.

La secció tercera d'aquesta esmena assenyala que, en cas d'incapacitat temporal, el president ha d'enviar una carta al president de la Cambra de Representants i al president pro tempore del Senat en la qual declara que està impossibilitat temporalment per a exercir les obligacions i poders del seu càrrec, i mentre no els comuniqui el contrari aquests poders passen a ser exercits pel vicepresident com a president en funcions.

Primera vicepresidenta 

Kamala Harris es va convertir el passat 20 de gener en la primera dona a aconseguir la vicepresidència del país, així com en la primera afroamericana a ocupar aquest lloc i la primera persona d'origen indi o asiàtic a fer-ho.

Amb la seva assumpció temporal de la presidència, durant una mica més d'una hora, Harris ha tornat a fer "història", ha expressat Psaki a la roda de premsa, en la qual ha assenyalat que la vicepresidenta porta fent-ho des que va ser triada com a companya de candidatura de Biden. I el d'avui, ha afegit la portaveu, ha estat "un altre capítol" de la història que serà "apreciat per moltes dones i joves de tot el país".

El cas de Bush 

El 2002 i 2007 el llavors president George W. Bush es va sotmetre "al mateix procediment" i en totes dues ocasions, Bush va delegar el poder al seu vicepresident, Dick Cheney.

Tanmateix, en el cas actual, Biden, amb 78 anys, es va convertir el passat gener en el president més longeu dels Estats Units, cosa que l'obliga amb més motiu a sotmetre's a diversos exàmens físics de rutina. No obstant això, l'agencia Efe assegura que aquesta activitat no apareixia en l'agenda oficial de Biden.

 

Imatge principal: La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris / Efe