Una vegada més la justícia posa fre a iniciatives del Govern de Joe Biden. Un jutge federal de Louisiana ha paralitzat la decisió de l'executiu de Biden de rescindir el Títol 42, la normativa utilitzada pels Estats Units per expulsar de forma exprés a indocumentats durant la pandèmia de covid-19, sota el mandat de Donald Trump. Els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC) van anunciar fa unes setmanes la fi del Títol 42 per al 23 de maig, però el jutge de Louisiana Robert Summerhays va suspendre els preparatius per rescindir-lo i aquest divendres va anul·lar definitivament el seu aixecament. Aquesta mesura implica que els Estats Units deporten automàticament la majoria dels migrants indocumentats que arriben a la seva frontera sud, sense donar-los l'oportunitat de sol·licitar asil.

Els CDC van anunciar l'abril que el 23 de maig aixecarien aquesta norma perquè no hi ha un risc sanitari a la frontera, el que va alleujar a les organitzacions de drets humans que l'havien criticat, però va provocar preocupació en algunes comunitats frontereres davant de la possibilitat d'una entrada massiva d'immigrants de cop. El jutge Summerhays, nominat per Donald Trump, ha acordat suspendre el final del Títol 42 en resposta a la demanda que van presentar els líders republicans de diversos estats, com Arizona, Louisiana i Missouri, per frenar el pla de la Casa Blanca sobre aquesta norma. Summerhays ha donat la raó a aquests estats en el seu argument de què l'aixecament de la normativa derivaria en un augment en l'arribada de migrants, amb un impacte en el seu sistema de salut.

1,8 milions d'expulsions en any i mig

La decisió del jutge ha estat criticada durament per organitzacions de drets humans. L'organització defensora de migrants Families Belong Together ha denunciat que "causarà un dany irreparable" i va exigir "un sistema d'asil just". La norma va començar a implementar-se el març del 2020, quan va esclatar de la pandèmia de la covid, i ha estat utilitzada 1,8 milions de vegades per expulsar migrants indocumentats a Mèxic o els seus països d'origen sense tenir cap opció a sol·licitar asil.

No és la primera vegada que la justícia posa traves a la política migratòria de Joe Biden. Un jutge ja va suspendre el seu intent d'acabar amb el programa "Romandre a Mèxic", instaurat també per Donald Trump per obligar els sol·licitants d'asil a esperar el seu torn en territori mexicà.