El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, ha sortit de la presó britànica d'alta seguretat en la qual feia cinc anys que estava reclòs. Així ho ha confirmat la mateixa organització a través de les seves xarxes socials: "Julian Assange està lliure. Va deixar la presó de màxima seguretat de Belmarsh el matí del 24 de juny, després d'haver passat allà 1.901 dies", ha publicat WikiLeaks a Twitter (ara, X), on han narrat com el seu fundador ja ha abandonat el Regne Unit. Assange, de 52 anys i nacionalitat australiana, ha pogut sortir en llibertat després d'arribar a un acord amb el Departament de Justícia dels Estats Units que posa fi a més d'una dècada de conflicte judicial. A través de l'acord, Assange evita els 18 delictes que se li volien imputar i, a canvi, en reconeix un amb una pena més baixa. 

La justícia nord-americana havia acusat Assange de fins a 18 delictes per violar la Llei d'Espionatge a causa d'una de les filtracions d'informació classificada més grans en la història dels Estats Units el 2010, que va revelar secrets de les guerres de l'Iraq i l'Afganistan, així com dades sobre els detinguts a la base de Guantánamo, entre altres assumptes. Segons l'acord aconseguit amb el Departament de Justícia, Assange es declararà culpable dimecres, durant una audiència judicial, d'un sol càrrec per conspirar per obtenir i difondre il·legalment informació classificada. D'aquesta manera, el fundador de WikiLeaks només seria sentenciat a 62 mesos de presó, que ja hauria complert a la presó d'alta seguretat de Belmarsh.

L'acord amb els EUA li permet viatjar a la seva Austràlia natal, tot i que requereix que comparegui davant les autoritats estatunidenques el pròxim dimecres. La compareixença tindrà lloc en un tribunal de les Illes Mariannes, a causa de l'oposició d'Assange a viatjar al territori continental dels Estats Units i a la proximitat del tribunal amb Austràlia, segons una carta del Departament de Justícia presentada davant del jutjat.

Celebracions per l'alliberament d'Assange 

"Després de més de cinc anys en una cel·la de 2x3 metres, aïllat 23 hores al dia, aviat es reunirà amb la seva dona Stella Assange i els seus fills, que només han conegut el seu pare darrere de les reixes", destaca WikiLeaks a les xarxes, on celebren l'alliberament del seu fundador:  "La llibertat de Julian és la nostra llibertat".

Per altra banda, l'esposa i els pares del fundador de WikiLeaks han agraït les gestions de l'executiu de Camberra, així com dels seus simpatitzants i activistes que van lluitar a favor de la seva posada en llibertat i el seu retorn al país natal. "Les paraules no poden expressar la nostra immensa gratitud cap a vosaltres. Sí, vosaltres els qui us heu mobilitzat durant anys i anys per fer això realitat. Gràcies!", ha piulat Stella Assange.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!