El missatge que el cap del Parlament de Veneçuela, Juan Guaidó, va pretendre fer arribar aquest dissabte els militars va trobar obstacles i escassa resposta i no va arribar a les casernes, que el governant Nicolás Maduro ha visitat també avui per exigir lleialtat i reforçar la seva imatge entre la tropa.

Guaidó va demanar la vigília als opositors que es congreguessin a les portes dels destacaments militars per demanar els uniformats, novament, que desobeeixin a Maduro, el nou mandat de 6 anys del qual no reconeix l'antichavisme, així com bona part de la comunitat internacional, amb els Estats Units al capdavant.

Però aquesta crida va trobar una escassa resposta a tot el país i a Caracas a penes un grapat de persones van atendre la sol·licitud del líder opositor, reconegut com a president interí de Veneçuela per més de 50 Governs.

Residència La Casona

El grup més nombrós d'antichavistes es va dirigir cap al punt de control militar de la residència presidencial La Casona, que fa anys no ocupa cap mandatari, on van ser bloquejats per un piquet de policies que tallaven el pas equipats amb material antiavalots.

Allà, els manifestants, la majoria d'ells d'avançada edat, van intentar dialogar i lliurar el document de la Llei d'Amnistia aprovada per l'Assemblea Nacional, de majoria opositora, que els garanteix a policies i militars el perdó jurídic si es rebel·len contra Maduro.

"He vingut perquè cal lluitar per la llibertat, en aquest país cada dia anem de mal en pitjor, no tenim menjar, no tenim medecines, no tenim cap benefici del que el Govern està cridat a fer", va comentar Efe Martín Mora, una de les persones que van acudir fins al lloc.

Equips antiavalots

Després d'una breu espera, es van unir al grup de la Policia Nacional Bolivariana (PNB) membres de la Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB, policia militaritzada) també amb equips antiavalots i alguns amb màscares antigas.

El comandant del grup de la GNB va rebre el document i posteriorment el va cremar, va poder constatar Efe, mentre afirmava que els militars no anaven a trair el seu deure.

Va decebre així els opositors com Mora, que espera que "els militars siguin conscients i que li facin cas al poble", amb referència a les constants crides de l'oposició a la Força Armada perquè doni l'esquena a Maduro.

Consignes contra Maduro

En un altre punt de l'oest de Caracas, als voltants del comandament general de la GNB, una cinquantena de manifestants va acudir a la convocatòria de Guaidó i va cridar consignes contra el Govern de Maduro abans que un representant del grup llegís, a uns metres de distància, el missatge-petició del dirigent opositor.

En el mateix, el cap del Parlament alerta els militars que la situació de Veneçuela és insostenible, i els insta a prendre part del seu reclam pel poder. "El moment és ara", diu Guaidó en el seu missatge, que qualifica com a "veneçolanista i patriòtic".

"Estem molt desunits, abans parlar dels militars era un honor, era un honor dir que pertanyies als militars, que estaves en la GNB, això era un orgull. Ara un (les) té por", va dir a Efe des d'aquest punt la manifestant María Cassau.

La pensionista de 64 anys va dir no saber si finalment el missatge de Guaidó va arribar als militars del comando de la GNB, però va estimar que la sola presència de persones als carrers ha de servir de reflexió als uniformats.

Maduro visita a la tropa

Qui sí que va poder portar el seu missatge a la tropa va ser Maduro, que avui ha visitat un centre d'ensinistrament en l'estat de Cojedes (nord-oest) i va estar acompanyat pel ministre de Defensa, Vladimir Padrino, i el comandant de la GNB, Jesús Suárez Chourio.

"No som un país feble ni desvalgut, som un país amb una poderosa Força Armada Nacional Bolivariana que deu aquesta cada vegada més unida, més cohesionada i més lleial que mai", va dir Madur en el seu missatge a una tropa que escoltava aclofada i repetint el lema "lleials sempre, traïdors mai".

Va assegurar que aquesta unió és necessària ja que "hi ha un imperi nord-americà que pretén governar tota l'Amèrica" i ha aixecat la bandera de la doctrina Monroe.

Per això, va demanar a les autoritats de la base que els cadets estudiïn aquesta doctrina, sintetitzada en la frase d'"Amèrica per als americans", i va assegurar que les alternatives són "Monroe o Bolívar; o l'imperi ianqui o la Veneçuela chavista".

Madur també va demanar als cadets que estiguin atents a "els caragirats, els traïdors i els quintacolumnistes" i que tinguin una lleialtat "activa".

Així mateix, va considerar que "un grapat de traïdors", com qualifica als prop de 40 uniformats que van recolzar dimarts passat a Guaidó en un efímer aixecament militar, no poden acabar amb "la cohesió" de la Força Armada que, avui, el continua reconeixent com el seu legítim comandant en cap.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat