Una jove saudita, retinguda des de dissabte a l'aeroport de Bangkok i en espera de ser deportada a Kuwait, ha quedat aquest dilluns sota la protecció de l'Alt Comissariat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), segons ha confirmat a Efe el cap de l'Oficina d'Immigració tailandesa, Surachate Hakparn.

Rahaf Mohammed al Qunun, de 18 anys, tenia previst viatjar a Austràlia, on volia demanar asil polític, després de rebre amenaces de mort de la seva família, de la qual va fugir després d'apostatar de l'islam i rebutjar un matrimoni concertat, però va ser retinguda per les autoritats tailandeses durant una escala a Bangkok.

Després de denunciar el seu cas i sol·licitar ajuda a les xarxes socials, els membres d'ACNUR van poder parlar amb ella a l'habitació de l'hotel a la zona de trànsit on s'havia atrinxerat per evitar que l'obliguessin a embarcar en un vol de tornada a Kuwait, on l'esperava la seva família.

"Per raons de confidencialitat i protecció, no estem en posició de comentar els detalls de la reunió ni el resultat d'aquesta", indica l'agència de l'ONU en un comunicat i recorda el principi de no devolució als seus països d'origen de refugiats i sol·licitants d'asil.

Passaport confiscat

La jove va assegurar que un empleat de l'aerolínia Kuwait Airways li va confiscar el passaport i li va comunicar que, a petició de l'ambaixada de l'Aràbia Saudita, seria obligada a embarcar en un vol de tornada a Kuwait, on l'esperava la seva família.

"No surto de la meva habitació fins que vegi l'ACNUR. Vull asil", va destacar Al Qunun en un vídeo publicat a Twitter, mentre en un altre tuit va expressar el seu desig de ser acollida com a sol·licitant d'asil al Canadà, els Estats Units, Austràlia o el Regne Unit, entre altres països.

La jove es va atrinxerar a la seva habitació de l'hotel a la zona de trànsit i va bloquejar amb matalassos la porta, per la qual cosa l'avió en el qual estava previst que fos deportada va sortir sense ella a bord.

Per la seva part, l'ambaixada de l'Aràbia Saudita afirma en un comunicat que no ha confiscat el passaport d'Al Qunun i no ha provat de retenir-la a l'aeroport per a la seva deportació, mentre atribueix la seva situació a les autoritats tailandeses.

Prèviament, el cap de l'Oficina d'Immigració havia manifestat a Efe que la jove saudita volia entrar a Tailàndia, però li van denegar el visat perquè no tenia bitllet de tornada i altres documents. "L'ambaixada de l'Aràbia Saudita a Tailàndia es va coordinar amb nosaltres per enviar-la de tornada perquè ve sense un guardià i, si li permetem entrar, no estarà protegida", va assenyalar a Twitter Surachate, qui va reiterar que ella té el seu passaport.