El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha fet oficial la seva negativa de propiciar un segon referèndum d'independència a Escòcia.  

Johson ha revelat que aquest dimarts ha enviat una carta a la líder de l'SNP i primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, on li comunica que el seu govern no permetrà una altra consulta. En la missiva, Johnson recorda a Sturgeon que el poble escocès ja va votar per expressar la seva voluntat de mantenir el Escòcia dins el Regne Unit, un resultat que "ambdós governs es van comprometre a respectar".

"Fem del 2020 un any de creixement i oportunitat per a tot el Regne Unit", demana el primer ministre, que considera que un segon referèndum "continuaria l'estancament polític que Escòcia ha partit durant l'última dècada".

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeonva enviar una carta al primer ministre a finals d'any sol·licitant la transferència de les competències necessàries per celebrar el segon referèndum i també va demanar que es concedís al parlament escocès poders permanents per celebrar referèndums posteriors a independència del Regne Unit.

Sturgeon va al·legar els bons resultats de l'SNP el passat 12 de desembre després que l'SNP guanyés 48 del total de 59 escons escocesos al Parlament britànic. El comunicat va ser contundent: "No es pot mantenir Escòcia a la Unió en contra de la seva voluntat", va advertir. 

El 'no' de Johnson arriba dos dies després de la primera gran manifestació a Escòcia, on milers de partidaris de la independència van demanar pels carrers de Glasgow un segon referèndum acordat. 

Era la primera protesta després de les eleccions britàniques del passat 12 de desembre i de la negativa del govern Johnson de traspassar els poders necessaris a Escòcia per celebrar un segon referèndum d'independència. Els manifestants han reclamat que la segona votació sigui abans de l’any 2021, quan el Brexit passarà a ser efectiu.

Hi haurà ampliació

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat