El president nord-americà, Joe Biden, va partir aquest dimarts a la tarda cap a Israel, però finalment no viatjarà a Jordània, després que els líders àrabs hagin cancel·lat una cimera arran del bombardeig d'un hospital a Gaza. Fonts de la Casa Blanca han confirmat que el viatge a Jordània es posposa per respecte, després dels dies de dol decretats pel president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, després de l'atac contra un hospital a Gaza amb més de 500 morts.

"Després de consultar-ho amb el rei Abdullah II de Jordània i en vista dels dies de dol anunciats pel president Abbas de l'Autoritat Palestina, el president Biden posposarà el seu viatge a Jordània i la reunió prevista amb aquests dos dirigents i el president Sisi d'Egipte", han apuntat les esmentades fonts. Biden, han afegit, "espera poder parlar aviat en persona amb aquests líders" i romandrà "en contacte regular i directe amb cadascun d'ells els pròxims dies".

Les fonts oficials de la Casa Blanca han assegurat que Biden ha enviat "el seu més sentit condol per les vides innocents perdudes a l'explosió de l'hospital de Gaza" i que desitja "una ràpida recuperació als ferits".

Es cancel·la la cimera

El ministre d'Exteriors jordà, Ayman Safadi, va anunciar aquest dimarts que, després de l'atac contra l'hospital, Jordània va decidir no acollir la cimera quadripartida que estava prevista per a dimecres a Amman amb la participació de Biden. El ministre va fer aquestes declaracions a la televisió estatal jordana Al Mamlaka després que el país àrab declarés tres dies de dol pel bombardeig contra l'hospital Al-Ahli de Gaza, l'autoria de la qual encara no està clara.

Acusacions encreuades

Mentre que Israel acusa l'organització Gihad Islàmica, els palestins i els països àrabs en responsabilitzen les forces israelianes. Estava previst que Biden viatgés a Amman dimecres, després d'Israel —viatge anunciat aquest dilluns pel secretari d'estat, Antony Blinken—, per reunir-se amb líders àrabs i negociar l'obertura d'un corredor humanitari. A la capital jordana havia de reunir-se amb el rei Abdullah II, el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, i Abbas per parlar d'ajuda humanitària i la possible obertura d'un corredor a l'encreuament fronterer de Rafah, entre Gaza i Egipte.