El president dels Estats Units (EUA), Joe Biden, viatjarà el pròxim dimecres 18 d'octubre a Israel, en ple conflicte amb Hamàs. Poc després de l'inici d'una escalda sense precedents en el conflicte entre Israel i Palestina, el president estatunidenc es desplaça sobre el terreny amb la voluntat de mediar en una situació que amenaça l'estabilitat al Pròxim Orient. L'interès de l'administració Biden per influir en la regió i, més encara, en aquest conflicte, no ha estat pas un secret, El secretari d'estat, Anthony Blinken, fa dies que es troba a la zona, a la qual, al llarg del seu mandat, s'ha desplaçat freqüentment.

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Gaza i Palestina

Abans de l'arribada de Joe Biden, la mediació estatunidenca ja s'ha deixat notar en un acord que fa només uns dies semblava impossible. Els Estats Units i Israel "han acordat desenvolupar un pla que permetrà que l'ajuda humanitària de les nacions donants i les organitzacions multilaterals arribi als civils a Gaza", així com "la possibilitat de crear àrees per ajudar a mantenir els civils fora de perill". En una reunió que s'ha allargat hores, Blinken ha aconseguit acordar amb Benjamin Netanyahu, primer ministre d'Israel, la creació d'un corredor humanitari al pas fronterer de Rafah.

Israel, el gran aliat dels Estats Units a la regió

El secretari d'estat Blinken ha destacat que en el viatge Biden "tornarà a deixar clar" com ho ha fet "inequívocament" des de "la massacre sense precedents de més de 1.400 persones, inclosos almenys 30 nord-americans" que Israel "té el dret i, de fet, el deure, de defensar el seu poble de Hamàs i altres terroristes i prevenir futurs atacs". És el país que més ajuda rep dels estatunidencs a la regió, convertint-se en el millor aliat de Washington a la zona. 

Malgrat tot, el to de la Casa Blanca s'ha moderat al llarg dels dies pel que fa al seu suport. Biden sempre ha donat suport públicament a Israel, tanmateix, el seu to bel·ligerant s'ha suavitzat davant les denúncies internacionals de violació dels drets humans i el dret internacional a Israel pel setge a Gaza. El discurs pot ser més suau, però les accions continuen i el suport militar dels Estats Units a Israel ja ha arribat des de fa dies.