El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha dit aquest dimarts que l'acord del Brexit entre Brussel·les i Londres "no es renegociarà" i ha deixat clar que els Veintisiete no deixaran "sola" a Irlanda.

"Veuré a (la primera ministra, Theresa) May aquesta nit. L'acord que acordem el 25 de novembre és el millor possible i l'únic possible. No hi ha espai per renegociar però sí per a una clarificació més important i interpretació sense obrir de nou el pacte", va dir davant del ple de l'Eurocambra.

Juncker s'ha "sorprès" que malgrat l'acord ja tancat hagin sorgit "problemes en l'últim tram de la cursa", en al·lusió a la decisió de May de posposar la votació en el parlament britànic. Juncker es va referir a la salvaguarda sobre la frontera nord-irlandesa i va insistir que no es renegociarà. "Mai no deixarem tirada a Irlanda, mai", va afegir.

El president de l'Executiu comunitari va confirmar que aquesta tarda es reunirà amb May a Brussel·les.

També el president del Consell Europeu, Donald Tusk, s'entrevistarà aquest dimarts a les 17.00 hores amb la primera ministra britànica.

Tusk va incloure dilluns a l'agenda de la cimera de líders europeus d'aquest dijous la qüestió del Brexit, que en principi no anava a tractar-se, després que May decidís posposar el vot sobre l'acord assolit entre la UE i Londres en la Cambra dels Comuns per buscar "garanties addicionals" a Brussel·les sobre Irlanda del Nord.

Per la seva part, el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, va afirmar que la UE se "cenyirà" a l'acord ja assolit amb Londres i va defensar que la CE ha intentat "des del principi" que el Brexit causi "el menor mal possible".

"Així és com (el negociador en cap per a la UE) Michel Barnier ha negociat de bona fe en nom dels Veintisiete i hem trobat un acord amb el Govern britànic i ens cenyim a aquest acord", va dir a la seva arribada al Consell d'Assumptes Generals de la UE l'acabat d'elegir candidat socialdemòcrata per a les eleccions europees de maig.