La fins aquest diumenge vicepresidenta i anteriorment presidenta d'Argentina (2007-2015), Cristina Fernández de Kirchner, s'ha acomiadat avui del càrrec, en l'acte de presa de possessió de l'ara president Javier Milei. Kirchner, històrica líder peronista —un nacionalisme popular d'esquerres i de base sindical que és intrínsecament argentí i que es remunta a l'expresident Juan Domingo Perón— i des del 2019 número 2 d'Alberto Fernández al govern, ha assistit a la presa de possessió de l'ultraliberal populista Milei, qui ha construït la seva proposta política al voltant de la crítica a les polítiques econòmiques del peronisme i una ofensiva directa contra tota l'esquerra i el kirchnerisme. Els seguidors de Milei, així com tota la dreta argentina, no la tenen en gaire estima, i en veure-la, sembla que alguns han començat a escridassar-la. La resposta de Kirchner: fer la figa

Les imatges les ha captat el canal de televisió Todo Noticias (TN), en les quals es pot veure Cristina Kirchner arribant a l'acte. L'expresidenta argentina surt del cotxe i en primer moment saluda alegrement als assistents, alguns dels quals l'aplaudien. Altres, però, l'escridassaven, i tot just abans d'entrar al Congrés de la Nació, seu de la presa de possessió del nou president, Kirchner ha aixecat la mà dreta i el dit del mig de forma subtil cap al públic, sense aturar-se a mirar-los. Alguna cosa desagradable haurà sentit. Sens dubte, una de les imatges d'aquest dia històric per a l'Argentina, com és la presa de possessió d'un nou president, en un context marcat per la greu inflació i per la polarització política al país. 

Milei ja és oficialment el president d'Argentina

En un acte d'Estat al Congrés de la Nació, l'outsider populista i econòmicament ultraliberal Javier Milei ha pres possessió del càrrec i ja és oficialment el president d'Argentina. Un traspàs oficialitzat amb la jura del càrrec "per Déu i per la pàtria" i amb la presència de l'ara expresident Alberto Fernández, peronista, que li ha cedit la banda presidencial com gest simbòlic. Després de jurar el càrrec que exercirà pel període 2023-2027, Milei ha assegurat aquest diumenge el seu discurs davant la ciutadania que "avui comença una nova era" al país sud-americà. Des d'una tribuna instal·lada als peus de l'escalinata del Congrés de la Nació, en presència dels principals representants internacionals que han acudit a la seva assumpció presidencial i davant desenes de milers de ciutadans congregats, l'economista ha afegit que avui "es dona per acabada una llarga i trista història de decadència i declivi", en referència a la greu inflació i les amargues dades econòmiques que viu el país, un dels arguments puntals de la seva campanya política. Flanquejant el faristol, asseguts estaven el rei Felip VI en representació d'Espanya; els presidents de Xile, Gabriel Boric; de l'Uruguai, Luis Lacalle Pou; de Paraguai, Santiago Peña; d'Ucraïna, Volodímir Zelenski; i el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, entre altres. També, entre els convidats, els expresidents de l'Argentina Mauricio Macri (2015-2019) i del Brasil Jair Bolsonaro (2019-2023).