Les autoritats d'Itàlia han començat avui a efectuar controls a la frontera amb Eslovènia, porta de la ruta migratòria dels Balcans, a causa de la "intensificació de brots de crisis" a la perifèria d'Europa. La decisió s'ha vist precipitada per la inestabilitat a l'Orient Mitjà arran de la guerra entre Israel i Palestina. Els controls han començat a les 14.00 hores i podran fer-se a aquelles persones que entrin o surtin pels passos fronterers durant els pròxims deu dies, si bé el termini podrà ser prorrogat. La mesura, anunciada aquesta setmana pel govern de la ultradretana Giorgia Meloni, suposa la suspensió de l'espai de lliure circulació europeu Schengen, amb l'objectiu d'evitar eventuals infiltracions terroristes per la ruta balcànica.

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs a Gaza, DIRECTE | Última hora del conflicte i balanç de morts

En un comunicat oficial s'al·lega que "la intensificació de focus de crisi en els confins europeus, en particular després de l'atac contra Israel, ha augmentat el nivell d'amenaça d'accions violentes també dins de la Unió Europea". Aquest context es veu "agreujat" per la "constant pressió migratòria" a Itàlia a través de la mar, amb 140.000 desembarcaments a les costes italianes, i per les xifres de la ruta migratòria que recorre els països balcànics. Només a la regió de Friuli-Venècia-Julia, fronterera amb Eslovènia, des del començament de l'any s'ha comptabilitzat l'entrada irregular de 16.000 persones, segons dades de l'Executiu italià. "Aquest escenari, que també està sent examinat pel Comitè d'Anàlisi Estratègica Antiterrorista creat en el Ministeri de l'Interior, confirma la necessitat de continuar reforçant les mesures de prevenció i control", afegia el comunicat.

La decisió del govern de Meloni va ser transmesa pel ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Piantedosi, al vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, entre altres autoritats comunitàries, així com als ministres de l'Interior dels Estats membre de la UE i dels països associats a Schengen. La reintroducció dels controls a les fronteres interiors es basa en l'article 28 del Codi de Davanteres Schengen, que diu que "quan l'ordre públic o la seguretat interior d'un Estat membre exigeixin una actuació immediata, l'Estat membre de què es tracti podrà, amb caràcter excepcional, restablir immediatament els controls fronterers a les fronteres interiors per un període limitat no superior a deu dies".

Israel avisa sobre els viatges al món àrab

En una altra qüestió de seguretat nacional, Israel ha elevat aquest dissabte el nivell d'alerta i ha emès una advertència de viatge perquè els seus ciutadans no vagin a Egipte, Jordània o el Marroc davant del risc que siguin objectiu d'atacs en plena guerra amb les milícies islamistes palestines de Gaza. En un comunicat conjunt del Consell de Seguretat Nacional, l'Oficina del Primer Ministre i el Ministeri d'Afers Estrangers, es demana també als israelians que estiguin en aquests països que els abandonin "com més aviat millor". "A causa de la continuació de la guerra, en els últims dies s'ha detectat una altra important recrudescència de les protestes contra Israel a diversos països, especialment als països àrabs de l'Orient Mitjà, juntament amb mostres d'hostilitat i violència contra símbols israelians i jueus", indica el comunicat. "La retòrica de la gihad global s'ha tornat més extrema, la qual cosa exigeix fer malbé a israelians i jueus a tot el món", afegeix.