Israel ha publicat el primer vídeo del líder de Hamàs, Yahya Sinwar, des de l'inici de la guerra. Com a mínim així ho han assegurat les Forces de Defensa d'Israel (FDI) en una piulada, en la qual afirmen que a les imatges es veu el dirigent "córrer i amagar-se en la seva xarxa subterrània de túnels terroristes mentre que els civils de Gaza pateixen sota la terra, sota el règim de Hamàs". "No hi ha cap túnel prou profund perquè s'hi amagui", han afegit.

Mitjans de comunicació israelians com The Times of Israel han explicat que, en cas de confirmar-se la notícia, seria la primera vegada que es veu Sinwar des que es va amagar abans de l'atac del 7 d'octubre. Va ser el portaveu de les FDI, Daniel Hagari, el primer a publicar les imatges després que es filtrés que l'exèrcit s'estava apropant al líder de Hamàs a Gaza. La publicació de les imatges també va coincidir amb les últimes trobades entre autoritats israelianes, nord-americanes, qatarianes i egípcies per negociar una nova treva per alliberar ostatges.


El vídeo difós dura un minut, va ser filmat el 10 d'octubre, extret de les càmeres de vigilància de Hamàs dels túnels (recuperades per les tropes que operaven a la zona) i mostra Sinwar en un túnel sota la ciutat de Khan Yunis, al sud de Gaza. Segons les FDI, el dirigent camina rere del que sembla ser la seva dona juntament amb tres dels seus fills. Qui els dirigeix seria el germà del líder de Hamàs, Ibrahim. Sinwar sembla sa, d'una sola peça, amb una bossa i xancletes, igual que els seus familiars —es veu sa filla sostenint una nina—. 

És veritat que se'l veu d'esquenes, però les FDI han assegurat que l'han pogut identificar mitjançant la mida de les orelles i fent servir la intel·ligència artificial. A més, han afirmat que tenen més imatges d'ell que encara no s'han fet públiques, algunes d'elles prou recents.

Com era el túnel de Yahya Sinwar

En declaracions a mitjans de comunicació, Hagari ha explicat que les tropes israelianes han atacat la xarxa de túnels que es veu al vídeo, ubicada sota un cementiri de Khan Yunis. Els túnels contenien "dormitoris d'alts càrrecs de Hamàs i l'oficina del Batalló Oriental de la Brigada Khan Yunis, des d'on va dirigir l'atac el 7 d'octubre". A més, la xarxa estaria connectada als túnels on s'han retingut ostatges. El túnel per on camina Sinwar al vídeo estaria a desenes de metres sota terra i porta cap a "un dels complexos d'allotjament segurs que havia construït". "Després dels escorcolls, vam arribar al recinte on s'allotjava amb altres alts funcionaris, amagats sota terra, mentre la guerra continuava a sobre seu. (...) Els alts funcionaris de Hamàs van residir al recinte en condicions còmodes. Tenen menjar i banys, juntament amb caixes fortes amb milions de sicles i dòlars en efectiu", ha relatat el portaveu. Les FDI també han detallat que el túnel té dos banys, una cuina equipada, una zona per dormir i una habitació independent, que pertanyia al mateix Sinwar i que contenia una caixa forta amb milions en efectiu. 

La intel·ligència israeliana ha considerat que el líder de Hamàs a Gaza ha estat "fora de contacte" almenys onze dies, sense establir cap contacte amb els mediadors qatarians i egipcis que negocien una possible treva. No està clar el motiu de la desconnexió, però podria ser perquè està fugint o per mor dels problemes de comunicacions actuals a la Franja —bàsicament, se'n desconeix l'estat—. En qualsevol cas, el que sembla clar és que Sinwar encara no ha participat en les converses per a l'alliberament d'ostatges i això les hauria alentit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!