El ministre d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha defensat aquest dilluns que la comunitat internacional no pot "perdre més temps" i ha de donar suport a l'establiment d'un Estat palestí amb Israel per garantir la pau i la seguretat a tota la regió. Així s'ha pronunciat a l'arrencada del VIII Fòrum de la Unió per la Mediterrània (UpM) a Barcelona, una reunió que compta amb una presència rècord de 27 ministres dels 43 països que componen aquesta organització, que celebra precisament el quinzè aniversari. Israel, però, no hi assisteix. El Fòrum està copresidit per Josep Borrell, Alt Representant de la Unió Europea per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat i Vicepresident de la Comissió Europea, i per Ayman Safadi, viceprimer ministre i ministre d'Afers Exteriors i Expatriats de Jordània. I com no podria ser d'una altra manera, té un protagonista clar: el conflicte entre Israel i Hamàs.

"La UpM no pot romandre aliena a la tragèdia que s'està vivint a Gaza i al Pròxim Orient", ha manifestat Albares, apostant perquè de la reunió serveixi per a una "crida a l'acció" i per mobilitzar-se per la pau, una pau que “ha de ser definitiva, mai més hem de veure tants civils innocents morts”. "Avui hem d'unir les nostres veus per urgir tothom, a la comunitat internacional, a no perdre més temps per a l'establiment d'un Estat palestí amb Israel que, amb el suport i la garantia de tota la comunitat internacional, contribuirà decisivament a garantir la pau i la seguretat a tota la regió", ha subratllat.

El paper de l'Autoritat Palestina a la Franja de Gaza

El ministre ha defensat que l'Autoritat Palestina ha de ser qui assumeixi el control de la Franja de Gaza un cop cessin les hostilitats atès que és "el nostre únic soci possible per a la pau", i ha descartat que Hamàs pugui continuar governant aquest territori ja que "no té una agenda de pau i no és un soci per a la pau al Pròxim Orient". Perquè aquest "retorn efectiu" sigui possible, atès que l'AP no controla la Franja des del 2007, Albares ha insistit que és necessari el suport internacional i la millor manera de brindar-lo és mitjançant la "materialització d'una vegada per totes" de la solució dels dos Estats.

"La nostra diplomàcia ha de parlar avui perquè callin les armes, de Barcelona ha de sortir un missatge d'esperança i un missatge clar de pau", ha remarcat el ministre d'Exteriors, que ha recordat la proposta d'Espanya de la celebració d'una conferència internacional de pau "com més aviat millor" que ja compta amb el suport de la UE, la Lliga Àrab i l'Organització per a la Cooperació Islàmica (OCI).

Condemna a Hamàs i la mort de civils

El ministre ha tornat a condemnar la "matança indiscriminada" per part de Hamàs, "que només sap destruir", incidint que Espanya també ha estat víctima "d'aquesta barbàrie terrorista", atès que entre els més de 1.200 morts a l'atac figuren els espanyols Iván Illarramendi i Maya Villalobo. "Sempre estaran a la nostra memòria", ha sostingut.

Igualment, ha exigit una vegada més a Israel que "respecti escrupolosament el Dret Internacional Humanitari" ja que "la mort de desenes de milers de palestins innocents a Gaza no és acceptable".

Una treva més llarga

Després de felicitar-se per la treva pactada per Israel i Hamàs, Albares ha demanat a les parts que "ho estenguin fins a consolidar un llarg alto el foc" i també ha reclamat "l'entrada d'ajuda humanitària en quantitat suficient per alleujar l'insuportable patiment de la població de Gaza".

En aquest sentit, ha apostat perquè s'incrementin els punts d'entrada de l'ajuda humanitària a Gaza, ja que actualment només és possible pel pas de Rafah, Egipte, i ha donat suport a la proposta d'un corredor marítim humanitari plantejada per Xipre que uneixi Larnaca amb la Franja.