L'Exèrcit d'Israel va assegurar aquest dissabte que el seu exèrcit que ha trobat un sistema de túnels de Hamàs que anava per sota d'un edifici que serveix com a seu central per a l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a Orient Pròxim (UNRWA) en la Franja de Gaza, i que han trobat un arsenal d'armes sota les oficines dels funcionaris de l'agència. Segons la declaració d'Israel es tractaria d'una ruta construïda a 18 metres de profunditat i té una llargària de 700 metres, amb múltiples portes laterals, que "va servir com un actiu important de la intel·ligència militar de Hamàs". El túnel es troba a prop d'una escola de la UNRWA al barri de Tel al-Hawa a Gaza. A més, han apuntat que la informació d'Intel·ligència trobada permetrà "atacar més objectiu de Hamàs". 

Els soldats també han trobat una infraestructura elèctrica del túnel connectada a l'edifici de la seu central de la UNRWA, el que implica que l'electricitat era subministrada a través de béns de la UNRWA. També han afirmat que "moltes armes" dins de les oficines de l'agència. En aquest sentit, ha ressaltat que en aquestes oficines "es van trobar eines d'Intel·ligència i documents que demostren que aquestes mateixes oficines van ser usades per terroristes de Hamàs".

Armes en túnels de Hamàs

El comandant de la Brigada 401, Bnei Aharon, ha dit que en les instal·lacions es van trobar "cinturons explosius, granades, armes i una gran varietat d'explosius". "L'UNRWA promociona a l'organització terrorista Hamàs", ha resolt. Es tractava d'un túnel utilitzat per Hamàs per a activitats d'intel·ligència, segons el comunicat, que agrega que tenia diverses portes blindades i que el seu descobriment va facilitar la confiscació "d'una gran varietat de material d'intel·ligència", que "permetrà a les forces actuar contra altres objectius de Hamàs".

Després d'ensenyar els diversos equips bèl·lics suposadament usats pels militants islamistes i diverses habitacions dins de les instal·lacions de l'UNRWA empleades per Hamàs, el comandant declara: "Desafortunadament, això és el que la UNRWA permet fer a Hamàs en les seves instal·lacions". El descobriment del túnel s'ha donat durant les batudes que l'exèrcit ha dut a terme en les últimes dues setmanes en les zones de Shati i Tel al-Hawa en el nord de Gaza i en les quals han mort un total de 120 combatents de Hamàs i s'han destruït 20 infraestructures emprades pel grup.

No és el primer cop que Israel acusa l'ONU de col·laborar amb Hamàs, ja va acusar diversos membres de la UNRWA de participar en els atacs de Hamàs del 7 d'octubre. Unes acusacions que van portar l'ONU a ordenar una investigació i va motivar que 18 països —entre ells els EUA, el Japó, Alemanya i França— anunciessin la suspensió de les seves contribucions a l'agència, que ha assegurat que es quedarà sense fons abans que acabi el mes. 

L'ONU nega conèixer el túnel 

El comissionat de l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA), Philippe Lazzarini, ha negat taxativament qualsevol coneixement d'un túnel sota la seva seu a Gaza i ha afirmat que l'organització va inspeccionar les instal·lacions un mes abans dels atacs de Hamàs. "Les autoritats d'Israel no han informat oficialment la UNRWA sobre el presumpte túnel", ha afegit. "El personal de la UNRWA va abandonar la seu a la ciutat de Gaza el 12 d'octubre després de les ordres d'evacuació emeses per Israel i davant la intensificació dels bombardejos en la zona. No hem utilitzat el complex des que vam marxar ni tenim constància de cap activitat que hagi pogut tenir lloc allí", ha recalcat.

Lazzarini ha afirmat a través d'un missatge a la xarxa social X que entén que "l'exèrcit d'Israel ha desplegat tropes a l'interior de la seu de l'ONU". En aquest sentit, ha insistit que "som incapaços de confirmar o fer comentaris sobre aquestes informacions". Amb tot, ha assenyalat que "l'UNRWA és una organització humanitària i de desenvolupament humà que no té l'experiència militar i de seguretat ni les capacitats per a dur a terme inspeccions sobre el que pogués haver-hi sota les seves instal·lacions", ha ressenyat. "En el passat, quan es va trobar alguna cavitat sospitosa a prop o sota les instal·lacions de l'UNRWA es van enviar ràpidament notes de protesta a les parts en conflicte, incloses les autoritats 'de facto' a Gaza, Hamàs, i les autoritats israelianes", ha recordat. Lazzarini també ha destacat que les últimes informacions mereixen una recerca independent, però ha criticat que "no és possible fer-la actualment atès que Gaza és una zona de guerra activa".