Islàndia es converteix en pionera en prohibir per llei a les empreses que paguin més als homes per fer la mateixa feina que les dones. Una llei, en vigor des de l'1 de gener, que estableix que tant les empreses privades com les públiques de més de 25 treballadors han d'obtenir un certificat d'"igualtat salarial", després de sotmetre's a auditories. La norma estableix sancions per als que ho incompleixin.

El país es marca el 2022 per acabar amb la bretxa salarial, en un territori on, tot i estar per sobre de la mitjana mundial, només el 38% dels parlamentaris són dones, com la primera ministra, Katrín Jakobsdóttir. Segons els sindicats del país, de mitjana, una dona islandesa cobra un 14% menys que un home per fer la mateixa feina. 

De fet, en un informe publicat pel Fòrum Econòmic Mundial el novembre de 2017, Islàndia encapçala el rànquing mundial en igualtat de gènere. Aquesta posició l'ha assolit gràcies a una "acció col·lectiva i a la solidaritat de les defensores dels drets humans, la voluntat política i eines com la legislació, un pressupost de gènere i les quotes".

Acompanyen el país nòrdic al capdavant de la classificació, països que li són propers com Noruega i Finlàndia, seguits per Ruanda, Suècia i Nicaragua. Espanya no es troba en les 20 primeres posicions. A Catalunya, la diferència salarial entre homes i dones es va situar en el 26%, la més alta des del 2008, en un informe publicat l'any passat.