Les autoritats iranianes van negar la matinada d'aquest divendres les informacions que un míssil iranià va fer caure un avió ucraïnès amb 176 persones a bord i van apressar el Canadà a compartir la informació que apunta en aquest sentit amb la comissió investigadora.

El portaveu del Govern iranià, Alí Rabieí, va qualificar en un comunicat els informes que responsabilitzen l'Iran de l'accident aeri de "falsos" i d'"una guerra psicològica contra Teheran", mentre que el Ministeri d'Exteriors els va considerar "especulacions sospitoses".

Després que fonts d'intel·ligència nord-americanes apuntessin a la hipòtesi de la demolició, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, va confirmar que el seu Govern té informació que el vol d'Ukranian International Airlines (UIA) va ser enderrocat per "un míssil iranià" però que va poder ser per un error.

Compartir els informes

Al Canadà i els altres països que han comentat sobre aquest assumpte es va dirigir el Ministeri d'Exteriors iranià, que va demanar en un comunicat que comparteixin aquests informes amb els investigadors del sinistre.

"L'Iran acull amb beneplàcit la presència d'experts dels països els ciutadans de la qual han mort en el tràgic accident i sol·licita al primer ministre canadenc i a qualsevol altre govern amb informació sobre aquest tema que brindi la informació al comitè que investiga l'accident", va dir el portaveu d'Exteriors, Abas Musaví.

El portaveu va defensar que la República Islàmica ha començat a investigar la causa d'aquest accident aeri "d'acord amb les normes internacionals i els criteris de l'Organització d'Aviació Civil Internacional".

Invitació a Ucraïna

També va assenyalar que el seu país ha convidat Ucraïna, com a propietari de l'avió, i a la companyia nord-americana Boeing, com a fabricant de l'aparell, a "participar en la investigació".

La invitació a Boeing havia quedat en dubte després que dimecres l'Organització de l'Aviació Civil de l'Iran anunciés que no anava a lliurar les caixes negres al fabricant o als nord-americans, enmig de l'escalada de la tensió entre Teheran i Washington.

Aquesta Organització va publicar aquest dijous un informe preliminar sobre l'accident en el qual va apuntar que l'aparell va patir un incendi abans d'estavellar-se.

Aquest informe també va precisar que l'avió va desaparèixer al cap de pocs minuts de l'enlairament del radar i que no es va rebre cap missatge del pilot notificant una emergència.

Les especulacions sobre les causes de l'accident van començar el mateix dia del sinistre a causa que va coincidir amb l'atac amb míssils perpetrat per l'Iran contra una base militar a l'Iraq que allotja a tropes nord-americanes.

Un error tècnic

Durant la jornada de dijous, nombrosos responsables iranians, des del ministre de Transporte al portaveu de l'Exèrcit, van negar aquests rumors i van apuntar a un error tècnic.

Tanmateix, hores més tard els rumors van passar a ser confirmats pel Canadà i els EUA.

"Tenim intel·ligència procedent de múltiples fonts, inclosos els nostres aliats i la nostra intel·ligència. Les proves indiquen que l'avió va ser enderrocat per un míssil terra-aire iranià", va explicar Trudeau en una roda de premsa a Ottawa.

Va afegir, tanmateix, que les autoritats canadenques creuen que la suposada|presumpta demolició de l'avió ucraïnès "pot haver estat no deliberada".