L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha dit aquest divendres que l'hospital d'Al-Shifa –el complex sanitari més gran de Gaza i ubicat al nord– està totalment destruït i que una missió en què ha participat, ha descobert que s'han enterrat cadàvers en zones obertes dins de les seves instal·lacions, mentre que altres estaven abandonats.

Per videotrucada, des de Gaza, el cap de cirurgians de l'OMS, Thanos Gargavanis, va relatar que fa uns dies va liderar un equip que va visitar Al-Shifa, al nord de l'enclavament, on va observar directament la destrucció total de les infraestructures i dels equips. "Tot està destruït i cremat, les plantes d'oxigen, les màquines de tomografia, els laboratoris i els equips per a cirurgies, com a ventiladors i d'anestèsia. No queden murs i a l'edifici de cirurgies especialitzades hi ha un gran cràter des del soterrani fins al segon pis", ha detallat per als mitjans a Ginebra. També va veure que als "espais oberts es van cavar tombes, algunes amb noms, altres no. Hi havia cossos abandonats, alguns coberts amb plàstic, altres no".

El metge cirurgià va indicar que l'OMS té la intenció d'organitzar enterraments dignes per a les persones mortes en aquest hospital, col·locant les seves restes en borses individuals destinades a aquest fi i amb el pla d'identificar-les posteriorment a través de proves d'ADN, com a forma de brindar consol a les famílies.

Després de la destrucció d'Al-Shifa, Gargavanis va dir que només queda un equip de producció d'oxigen a tot el nord de Gaza, localitzat en un petit hospital. "Hem tornat a haver d'atendre com seixanta anys enrere, sense equips", ha destacat.

D'altra banda, Gargavanis també ha lamentat que Israel no permeti l'evacuació regular de ferits i malalts, sinó que ho faci molt lentament, malgrat que hi ha 9.000 persones en llista d'espera i que diversos països àrabs, principalment Egipte, estan disposats a rebre'ls. Així mateix, ha dit que Israel ha de deixar de tractar els equips mèdics, medicines i altres subministraments sanitaris com si fossin articles potencialment de doble ús. 

Khan Yunis, irreconeixible 

El cap de l'OMS per als territoris palestins, Rik Peeperkorn, ha dit que ha vist personalment un nivell de destrucció "que va més enllà de l'imaginable" a la ciutat de Khan Yunis, al sud de Gaza, on no hi ha edifici o camí que hagi quedat intacte després de setmanes d'incursió israeliana. Peeperkorn va participar fa dos dies en una missió humanitària per determinar l'estat dels hospitals Al-Nàser, Al-Amal i Al-Kair, a Khan Yunis. Les tres instal·lacions mèdiques "han quedat fora de funcionament pels atacs i hostilitats" sense possibilitats de subministrament d'oxigen, aigua, electricitat o sistema de desguàs".

Més enllà dels hospitals, Peeperkorn, ha destacat que la destrucció de la localitat de Khan Yunis "és desproporcionada respecte a qualsevol cosa que un es pot imaginar, només hi ha pols i enderrocs", mentre que els magatzems de l'OMS també van ser aconseguits pels atacs i molta de l'ajuda mèdica va quedar destruïda.

L'OMS ha indicat que té previst organitzar la inspecció d'un enginyer biomèdic per confirmar que alguns equips que semblen funcionals poden ser recuperats. Un altre enginyer especialitzat ha d'inspeccionar l'edifici de l'hospital d'Al-Amal per determinar si encara és segur, ja que ha patit "immensos danys estructurals des de l'última visita de l'OMS a finals de febrer", ha dit Peeperkorn.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!