L'integrisme islàmic ha entelat la visita que el president francès, Emmanuel Macron, ha començat avui a Algèria, on ha anat a abordar el problema del gas. Representants d'aquest moviment han llançat atacs antisionistes contra la presència prevista a la comitiva del gran rabí de França, Haïm Korsia. El líder del denominat Moviment Social per la Pau (MSP),  Abderrazak Makri, afiliat als integristes Germans Musulmans d'Egipte, va atacar Korsia presentant-lo com una mena d'enviat maliciós d'Israel, segons informa VisávisTV. Makri va aprofitar per criticar també els futbolistes algerians de l'equip francès de l'OGC Nice, simplement perquè ahir dimecres van jugar un partit de futbol a la UEFA Europa League contra el Maccabi Tel Aviv a Israel, país que els islamistes no reconeixen. Pronunciaments com aquest s'han produït des d'altres sectors integristes.

Al final, aquesta tarda s'ha conegut que el rabí no seria a Algèria perquè ha donat positiu de covid, segons informa France Presse. El seu entorn ha negat que la suspensió de la visita es degui a la polèmica que s'ha creat. Es dona el cas, a més, que el rabí és d'origen algerià. Els seus pares són de fet jueus algerians; el pare va néixer a Oran i la mare a Tremissèn (a l'oest del país). A Algèria hi ha hagut des de fa segles una important comunitat jueva sefardita, i una part d'aquesta són els jueus amazics, que parlen aquest idioma originari del Nord d'Àfrica. Després de la independència israeliana el 1948 gran part d'aquests jueus va fer l'aliyà (ascens) a Terra Santa, i després de la independència algeriana el 1962 una altra gran part va marxar a França. Actualment en queden pocs.

A diferència del Marroc, sempre a l'òrbita dels EUA, Algèria estava situada a l'òrbita de l'URSS i actualment està sota la influència de Rússia, i manté aquest esquema caduc de la guerra freda pel que fa al Pròxim Orient. El Marroc té relacions diplomàtiques amb Israel, mentre que Algèria s'hi nega, i és un dels punts de discrepància entre Alger i Rabat a banda del conflicte del Sàhara Occidental. Segons la revista francesa Le Point, “a l'exèrcit, a la classe política i als mitjans de comunicació algerians, es fa referència a Israel amb el nom d'''entitat sionista'. És una expressió dotada d'un significat tan pejoratiu com abjecte". 

El diputat de Les Républicains Meyer Habib ha criticat amb duresa el tracte que s'estava donant al rabí principal a Algèria. "Per què tant odi antisemita des d'Algèria després de la invitació al gran rabí de França per part del president de la República? Però si a Algèria no viu ni un jueu avui!! Perquè el nou antisemitisme és antisionisme!", ha assenyalat.

Mentrestant, Macron ha arribat a Algèria, en el que serà una visita de tres dies, amb una comitiva que està formada per un centenar de persones dels diversos àmbits, des de l'empresarial, al cultural passant per l'esportiu. 

753dcc4de475c8f538509350b3526aba5c652439w

 Emmanuel Macron i Abdelmadjid Tebboune, a l'arribada a l'aeroport d'Alger / Foto:EFE

Segons ha indicat el palau de l'Elisi, Macron "ha pres la decisió d'orientar aquesta visita cap al futur... i posar les bases per a un rellançament de la relació", després d'una etapa de distanciament. Les tensions diplomàtiques es van disparar l'octubre passat quan el president francès va acusar el "sistema político-militar" que ostenta el poder a Alger d'"aprofitar els records" [de la guerra d'Algèria] per justificar-ne l'existència.

I és que enguany es compleix el 60è aniversari de l'acord de pau que va posar fi a la guerra francesa contra la independència d'Algèria, un episodi que encara és molt viu a França i en la política francesa, fins i tot a Perpinyà.